Köpek Nereden Sahiplenilir?

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

17 Ekim 2011 Pazartesi

Köpek Nereden Sahiplenilir?


Yavru ya da yetişkin bir köpek sahibi olmaya, ırka, dişi ya da erkek köpek sahibi olmaya karar verdiniz ve bir köpek sahibi olmak üzere yola çıktınız. Önce şunu kesin olarak belirteyim: Pet Shop'lardan köpek almamalısınız. 

Pet Shop'tan alacağınız köpeğin anne babası belli değildir. Şecereli olduğu söylense bile yavrusuna şecere çıkartmış hiçbir üreticinin, yavruyu bir petshop'a bırakmayacağından emin olabilirsiniz. Köpek alırken en önemli unsur anne babadır.

Pet Shop'larda köpekler dar alanlarda kapalı kalır. Bu onların fizyolojisi ve psikolojisi açısından sağlıklı değildir. 

Pet Shoplardan alınan çoğu köpek oradan hastalık kapmıştır.

 (Bkz: Petshop Gerçeği)

Bir köpek sahiplenmek için 3 uygun yer vardır:

1. Barınaklar: Yetişkin ya da yavru, melez ya da ırk; barınaklarda pek çok köpek bulunmakta. Barınaktan köpek sahiplenirken dikkat etmeniz gerekenlerse bilhassa şunlar:
  • Irk anlamında beklenti içine girdiyseniz, yani ırkın iyi temsilcilerinden birini sahiplenmek istiyorsanız şunu aklınızdan çıkarmayın, barınaklara ırk hayvanlar bırakılır evet; fakat ırkın iyi temsilcileri neredeyse asla barınağa düşmez.
  • Barınaktaki hayvanların çoğunun büyük ya da küçük problemleri vardır. Gerek sağlık, gerek psikolojik; köpeğin geçmişi hakkında alabildiğiniz kadar bilgi almalısınız.
  • Barınaktan alınan yavrular risk altındadır, yavrunun olabildiğince sağlıklı olmasına dikkat etmelisiniz. 
  • Barınaktaki hayvanların genetik mirası bilinmez. Dolayısıyla karakteri, potansiyel hastalıkları, fiziki özellikleri hakkında kesin bilgilere ulaşmanız mümkün değildir.
  • Bunları, barınaktan köpek almayın diye yazmıyorum, barınaktan köpek aldıktan sonra onu tekrar sokağa bırakmayın ya da barınağa geri götürmeyin diye yazıyorum. 
  • Barınaktan köpek sahiplenecek insanların, sahiplenmek istedikleri köpekten beklentilerini en aza indirgemeleri gerekmektedir. Oradan bir köpeği kurtarıyorsunuz, güzellik yarışmasında dereceler kazanacak bir köpek almıyorsunuz.
2. Çiftlikler/Üreticiler: Yetişkin ya da yavru, köpek sahiplenmek için en uygun yerlerin başında profesyonel üreticiler gelir. Profesyonel üreticiler, gelişigüzel çiftlikler değildir. Ellerinde damızlık değeri olan köpekler vardır ve bunların ırkının en iyi temsilcisi olduklarından emin olmak için çeşitli eğitimlere, sınavlara, yarışmalara katılırlar. Köpekler buralarda kendilerini ispatlayarak ırk hakemleri ve federasyon tarafından üretime uygunluk belgesi kazanırlar. Bu insanlar, yüzlerce köpeği küçücük kafeslerde sürekli çiftleştiren insanlar değildir. Profesyonel bir üreticiyle tanıştığınızda bunu hemen anlarsınız. Yavru ya da yetişkin, bir profesyonel; size köpek satmaya çalışmaz, siz ondan köpek almaya çalışırsınız.


Yavru almak için bir yetiştiriciye gittiğinizi varsayıyorum. Oraya vardığınızda etrafa iyice bakın. Koşu alanları, egzersiz bölgeleri ve çiftliğin içine iyice bakın. Eğer yeterince temiz olmadığını düşünüyorsanız yavruların şirinliğine aldanmadan başka bir üreticiye gitmelisiniz. Çünkü sağlıkları açısından yavrular sürekli temiz tutulmalıdır. İçinde bulundukları kafes, yerlerdeki kağıtlar ve yattıkları yer temiz olmalıdır. Doğal olarak yemek ve su kapları da temiz olmalıdır. Bütün köpeklerini dışarıdaki köpek kulübelerinde, kirli koşu alanları ve dökülmüş yemek artıkları içerisinde tutan yetiştiriciler bütün bunların temizlik masrafından sakınmaktadır. Buradaki yavrular parazit veya hastalık kapmış olabilir ve eğer buradan bir yavru alırsanız kendinize sadece bir sıkıntı paketi satın almış olacaksınız.


Gelelim yetiştiricinin tavırlarına... İyi bir yetiştirici sizin hakkınızda bilgi almak isteyecek ve sizin bir almak istediğiniz köpek için uygun koşullara sahip olup olmadığınızı bilmek isteyecektir. Evinizin bahçesinin çitle çevrili olup olmadığını sorması her şeye burnunu sokan ya da korumacı biri olduğu anlamına gelmez. Kısa bir süre sonra sattığı yavrunun bir arabanın altında kaldığını duymamak için bahçenizi çitle çevirene kadar size yavru satmayı reddedebilir. Bu onun iyi bir üretici olduğu anlamamız için ilk adım sayılabilir.

Size beş haftalık bir yavru satmak isteyen üreticiden kendinizi sakınmalısınız. Alacağınız yavru en az dokuz (9) haftalık olmalı, parazitsiz ve en azından bir tane aşısı yapılmış olmalıdır. Kürkü temiz ve parlak olmalı, derisi ise esnek olmalı ve kendine göre büyük gelmelidir. Gözler parlak, canlı ve iltihapsız olmalıdır. Ve yavrunuz güzel kokmalıdır.

Eğer gösteri (show) kalitesinde bir yavruyla ilgileniyorsanız, kendinizi üreticinin ellerine bırakmak ve size uygun bir yavruyu seçmesi için ona danışmak akıllıca olacaktır. Çünkü , o batım doğduğu andan itibaren üzerinde çalışma şansı vardır ve yalnızca güzel bir yapıyı değil, ekstra bir şeylere sahip ve “show dog” (gösteri köpeği) olarak tanımlanan köpeği de aralarından seçebilir. Yavrunun ataları ve potansiyeli hakkında bilgi edinmek için şeceresini görmek isteyin. Şecereyi birlikte inceleyerek size açıklamasını isteyin. Eğer mümkünse baba ve anne köpeği de görün, onların yarışmalarda aldıkları dereceleri, daha önceki batımlarda doğan yavruları hakkında iyice bilgi edinin.


Eğer yavrunuzu e-posta ya da uzun mesafeli bir telefon görüşmesi yoluyla almayı planlıyorsanız diğer üreticilerle dikkatlice karşılaştırmalı ve iyi bir üne sahip olduğundan emin olmalısınız. Daha önce neler yaptığını ve ürettiği köpeklerin iyi bir mizacı olup olmadığını araştırmalısınız. Abartılı ve yavrunun büyüyünce en iyi gösteri köpeği olacağını garanti eden ilanlara aldanmayın. İyi bir üretici çok fazla iddiada bulunmaz, yalnızca satış sırasında yavrunun hatasız olduğunu, ayrılırken ise anne ve babanın şampiyon ya da seçkin genç köpekler olduğunu ve yavrunun sağlıklı bir durumda olduğunu anlatabilir. Büyük olasılıkla da yavrunun durumunun iyi olduğunu onaylaması için veterinerinize götürmenizi rica edecektir. Doğru beslenme alışkanlığı üzerinde de durabilir. Kimliğinin gelişmesinde ise eğitiminin önemi ve yavrunuzu birçok yere götürmeniz, günlük stresini atmanızın öneminden bahsedecektir. Daha sonra ise yavrunuzun şampiyon olmasını umut edebilirsiniz.





3. Anne Sahipleri: Eğer yavru almaya karar verdiğiniz yetiştiricinin o an elinde satılık yavru yoksa, bilgi almaya gittiğinizde sizi satılık yavrusu olan biriyle iletişime geçmeniz için yönlendirebilir. Eğer bu kişi çok bilinen bir yetiştirici değilse, iyi bir dişiye sahiptir. Bu yavruların bakımı iyi bir şekilde yapılıyordur ve muhtemelen evin mutfağına ya da sahibinin odasına doğmuşlardır. Bu yavrular çocuklara, evin gürültüsüne alışkın ve kolay uyum sağlayabilen yavrular olacaklardır. Evden kusursuz bir yavru almanız mümkündür. 


Bir ırk sahibi olmak isteyerek yola çıktıysanız, yavrunuzu satın aldığınız yer neresi olursa olsun dört nesillik bir şecere ve yavrunun kaydının sizin üzerinize transfer edildiğine dair (ülkenin köpek federasyonu tarafından onaylanmış) belge almalısınız. Şayet sahipleneceğiniz köpeğin ırkı, safkan olması ya da olmaması sizin için önemli değilse, secereyi es geçebilirsiniz. Unutmayın, şecere yoksa, ırk da yoktur. Şecereyle beraber pek çok beklentiyi de es geçtiğinizi unutmayın. 

Anlatmak istediğim özetle şu: eğer köpeğinizden fiziksel, görsel, karakteristik beklentiler içine giriyorsanız, profesyonel üreticiler bulmalısınız. Bunlardan zaten ülkemizde pek fazla yok. Buralardan edineceğiniz köpekler de hayli maliyetlidir. Eğer köpeğinizden bir beklentiniz yoksa, barınaklarda size hitap edecek pek çok köpek var. Bu işin ortası maalesef pek yok. Hem ucuz olsun, hem internetten fotoğrafına baktığım, filmini izlediğim, videolarını izlediğim köpeklerden olsun istiyorsanız bu işten hemen vazgeçmelisiniz. Çünkü yüksek beklentiyle alınan ve beklentiye cevap vermeyen pek çok köpek sokağa ya da barınaklara; ölmeye terk ediliyor. Evinize ne almak istediğinizle, aldığınız şeyin istediğiniz şey olduğundan emin olmalısınız. 

Son olarak, köpeğinizi sahiplendiğiniz yerden size beslenme ve gelecekteki bakımına ilişkin yönlendirmeler yapılmalıdır.


Yukarıdakilerin yanı sıra, iyi bir üretici sizin ihtiyacınız olduğunda yanınızdadır ve gelecek yıllarda sizin birçok ufak probleminize yardımcı olmak için heveslidir. Sizin sevinçlerinizi ve üzüntülerinizi paylaşacaktır.

Oktay Gülsaçan
Köpek Eğitmeni
İzmir - 2009

1 yorum

  1. kangal mı ? golden mı ? akita mı ? neredeyse 1 yıldır karar veremedim,ve uzun süre karar veremeyeceğim gibi gözüküyor (bu düşünme evresinde uzun yıllar dostum olacak bu can için apartman dairesinden bahçeli bir eve geçeceğim,aynı zamanda ev de bakıyorum) ama karar verdiğimde sizinle yüzyüze görüşmek isterim,saygılarımla...

    YanıtlaSil

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage