Yetenek Sizsiniz Türkiye, Ali Yeşilırmak ve Köpeği Max

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

29 Mart 2012 Perşembe

Yetenek Sizsiniz Türkiye, Ali Yeşilırmak ve Köpeği Max

Merhabalar,

Bir süredir yoğunluğumdan ötürü web sitesiyle ilgilenemiyorum. Bu nedenle mail’lerinize biraz gecikmeli dönebildiğim için özür dilerim. Daha hızlı iletişim için telefon kullanmaktan lütfen çekinmeyiniz.

Bugün sizlerle Yetenek Sizsiniz Türkiye’de birinciliği göğüslemiş Ali Yeşilırmak ve köpeği Max (border collie) ile ilgili bir yazı paylaşmak istiyorum. Popüler konularda yazmayı çok seven biri değilim, ancak son zamanlarda yaşadıklarım bu yazıyı yazmamı kaçınılmaz hale getirdi.

Her şeyden önce Ali Yeşilırmak’ı kazandığı yarışmadan ötürü tebrik etmek istiyorum. Camianın içinde yer alan biri olarak bu başarının ne gibi sonuçlar doğurduğunu şimdiden yaşıyorum. Telefonda olsun, yüz yüze eğitimlerimizde olsun insanlardan sıkça duymaya başladığım iki cümle beni bu yazıyı yazmaya itti:

1. Max’in Cinsi Ne? Biz de ondan sahiplenmek istiyoruz!

Yetenek Sizsiniz yarışmasının birincisi Max’in ırkı dünyanın eğitilebilirlik seviyesi en yüksek köpeği olan Border Collie. Aynı zamanda bu ırk bir çoban köpeği ve enerji seviyesi en yüksek ırklardan biri. Televizyonda görüp de hakkında yeterli bilgi sahibi olmadan bu ırka sahip olmak istemekse ancak çok kötü sonuçlar doğurabilecek yersiz bir istekten ibaret. Çünkü Border Collie’nin enerjisi; hayatını köpeğe adamamış, köpekli sporlara yatkın olmayan kişiler için başa çıkılması zor bir enerji seviyesinde seyrediyor. Bu ırka sahip olduğunda Max gibi bir köpeğe sahip olacağını sanan varsa hemen vazgeçmeli. Zira Ali Yeşilırmak’ın da bir köpek eğitmeni olduğunu ve bu show’u gerçekleştirebilecek bir köpek yetiştirebilmek için her gün disiplinli olarak sadece bu işe zaman harcadığını gözden çıkarmış oluyorlar.


Şayet bir Border Collie sahibi olur ve onun zekasıyla, enerjisiyle başa çıkabilecek koşullara (zaman, bilgi, enerji) sahip değilseniz bol sorunlu bir köpekten başka bir şeye sahip olmazsınız.


2. 

- Biz köpeğimize eğitim verdirmek istiyoruz.
- Buyrun nasıl yardımcı olabilirim? Ne düşünüyorsunuz?
- Yani işte normal şeyler, Max kadar olmasına gerek yok! 
       
Şunu unutmayın, “her gün” disiplinli olarak doğru yöntemlerle köpeğinizin “sadece eğitimine” (gezdirmesi, sporu vs hariç) en az bir saat ayırmadan, bu işe çok ciddi kafa yormadan, uğraşmadan ne Max gibi, ne Vesta gibi ne bir başka eğitmenin köpeği gibi bir köpeğe sahip olamazsınız. Max profesyonel ellerde yetiştirilmiş, profesyonelce yaklaşılmış, üzerinde yılların emeği olan bir hayvan. Uğraşırsanız sizin de olur böyle bir köpeğiniz; ancak bu eğitimler burun kıvırabileceğiniz ya da kıyas götürecek eğitimler değiller. Yani neredeyse sadece otur ve yat komutlarını bile sadece evinde ve elindeki ödülü görmeden yapmayan bir köpeğe sahip bir insan, köpek eğitimi konusunda destek almak için bir eğitmeni arayıp “Max kadar olmasına gerek yok!” dediğinde,  spor salonunun kapısından girer girmez Dünya Body Building şampiyonlarının resimlerini göstererek antrenöre “Bu kadar olmama gerek yok ya” diyen kişiden farklı olmuyor. Netice itibariyle cin olmadan adam çarpmak istemekten pek farklı değil. 

Bir eğitmen olarak size köpek davranışlarının işinize yarayacak kısımlarını, köpek eğitim teorilerini, davranış kuramlarını, ip uçlarını, yaptığınız davranışların sonucu olarak neler elde edeceğinizi öğretebilirim/(z). Eğitim boyunca da istediğiniz kimi komutlar öğretilir. Zaten bu işe merak sardıysanız ve yeteneğiniz varsa ister istemez daha fazlasına doğru yol almak üzere köpek eğitiminin derinliklerine dalmak isteyeceksiniz. Ancak okumayı öğrenmeden, ilk okul öğretmeninize “ben roman yazmicam ya” demek gerçekten gereksiz oluyor.


ÖZETLE:

- Televizyonda gördüğünüz şey bir televizyon şov’u, yani Max orada söylenen cümleleri aslında anlamıyor, utanmıyor, eğitmeniyle konuşarak anlaşmıyor.

- Border Collie herkesle kolayca uyum sağlayabilecek kolay bir ırk değil. Bilakis bakımı ve eğitimi sabır isteyen, zor bir ırk.

- Sizin Border Collie’nizin ya da başka ırktan köpeğinizin bir eğitmenin köpeği kadar eğitimli olabilmesi için sahibi olan sizin de bir köpek eğitmeni kadar bilgi, tecrübe ve zamana sahip olmanız; bir köpek eğitmeni kadar bu işe zaman harcıyor olmanız gerekli.

Köpeğinizle birlikte iyi haftalar dilerim.

Oktay Gülsaçan
Mart 2012 - İzmir

1 yorum

  1. Pes vallahi. Karşı karşıya kalınacak zorluklar ancak bu kadar anlaşılır bir şekilde bizlere açıklanabilirdi. Gösterdiğiniz bu özgüven ve dürüstlükten dolayı şahsınızı ve muhterem eşinizi tebrik eder, işinizdeki başarıların artarak sürmesini can-ı gönülden dilerim. İnşallah bir köpekle yaşama durumum olunca ( eşim bahçede bahçe diyor evde hiç istemiyor ) ilk iş olarak sizinle iletişime geçeceğim.

    YanıtlaSil

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage