is Vesta's progeny Dobermann Kennel - FCI Şecereli Dobermann - İzmir

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

11 Haziran 2022 Cumartesi

is Vesta's progeny Dobermann Kennel - FCI Şecereli Dobermann - İzmir


is Vesta's progeny Dobermann Kennel olarak 2006'da Vesta ile çıktığımız yolculukta, köpeğe, köpekçiliğe ve dobermann'a adanmış bir 16 yılı geride bıraktık. Yazımıza geçmeden önce dobermann hakkında en çok sorulan soruları derlediğimiz yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Türkiye'nin BH Sertifikalı ilk Dişi Dobermann'ı - Vesta

2010 yılında kurulan Dobermann Irk Derneği'nin İzmir İl sorumluluğu görevini yürütmekteyim. Yola çıktığımız Vesta ile Türkiye'nin BH sertifikası almaya hak kazanan ilk dişi dobermann'ı ünvanını, IRO (International Rescue Organisation) sınavına katılmış ilk dobermann'ı olma şansını yakaladık. Tüm bunlarla beraber Vesta müthiş bir aile köpeğiydi. 

Dobermann ırkı ile tanışmam ve ırka duyduğum ilgi ise çok daha öncelere, 90'ların sonuna bir gazete sayfasındaki "dünyanın en zeki köpekleri sıralaması" haberine dayanıyor. Sonrasında da dayımın Almanya'dan getirdiği bir şecereli Dobermann yavrusu ile bu ilgi, yavaş yavaş aşka dönüşüyor. Dobermann Yavru seçimi ile ilgili yazımı buradan okuyabilirsiniz.


Ancak 2000'lerin başlarında, yavaş yavaş dobermann'a duyduğum ilgi artık somut bir adım atma ve dobermann yavrusu araştırma aşamasına geldiğindeki araştırmalarım sonucu, ırkın karakterinin o benim gazetede okuduğum, sonrasında tanıştığım ve aşık olduğum köpekten sapmaya başladığı, yalnızca showlara yönelik yapılan üretimler ve Doğu Avrupa ülkelerine kayan üretim yoğunluğunun popülasyonun büyük çoğunluğunu karakter ve sağlık yönünden zayıflattığını işaret ediyordu. Ki maalesef günümüzde Dobermann ırkı DCM başta olmak üzere dar bir gen havuzunda yapılan eşleşmelerden dolayı (tüm saf ırkların genel problemi) pek çok genetik hastalıkla boğuşuyor. Neyse ki o tarihte de, günümüzde olduğu gibi bu bilince sahip ve "longevity" yani uzun yaşayan dobermana vurgu yapan şecereli doberman üretimi yapan üreticiler, dobermann'ın sağlığına ve karakterine önem veren üreticiler mevcuttu. Bugün maalesef Amerika ve Avrupa'da DCM o kadar yaygın ki standartlarda ortalama ömrü 10-12 yıl olarak geçen dobermanların 7 yaşını dolduranını bulmak maalesef çok güç.


2006'dan beri Dobermann'a gönül vermiş bir insan olarak, şunu net söyleyebilirim ki Dobermann yavrusu gibi yüksek enerjili, yüksek çalışma güdülerine sahip köpekleri bir aile köpeği olarak düşündüğünüzde, harcayacağınız emek en az 2 yıllık ciddi bir performans gerektirir. Çok hareketli ve güdüleri yüksek bir dobermann yavrusunu eğitmek o kadar da basit değil. Açıkçası ailenin 2 yıl emek ettiği bir köpeği 3 yaşında DCM'den kaybetmesi kadar saçma bir şey olamaz. Ancak tüketim alışkanlıklarımızın bu derece değiştiği bir dünyada maalesef köpek üretimini de bu tüketim mantığı ile sürdüren kişileri görmek kadar üzücü bir şey yok. 


is Vesta's progeny Dobermann Kennel olarak 2006 yılında kurulan KIF'a kayıtlı ilk dobermann eşleşmesi olan Rüzgar x Vesta eşleşmesi ile Dobermann üretimine başladık. Üretimde önceliğimiz karakter > sağlık > anatomi oldu. Bu 3 unsur her daim üretim kriterlerini sağlayacak standartta olmalıydı, ancak iki köpek arasında seçim yapmamız gerektiğinde önce karakteri en uygun olanı seçmeyi uygun bulduk. Daha sonrasında en sağlıklı olanı seçtik. Dünyanın tüm iyi üreticileri gibi şunu biliyoruz, uygun olmayan bir karakteri gen havuzunuza soktuğunuzda bunun telafisi maalesef bir sonraki eşleşmede giderilmez ve bir ırkı o ırk yapan şeyin başında karakteri gelir. Dobermann, dengeli karakterli, toleransı yüksek, eğitilebilirliği yüksek olması gereken bir köpek. Bu nedenle mesela 2010 yılında yaptığım Darius di Caresi Nice x Andromeda Hachi eşleşmesinden doğan Bona Dea is Vesta's progeny adlı köpeğim batının anatomik olarak en iyi köpeği olmasına rağmen, bir dişi için aşırı dominant yapısından dolayı üretim programından çıkararak anatomik olarak onun gerisinde kalan Badoura Bendis iVp ve BloodyHand Beyla iVp ile devam etme kararı aldım. Benimle beraber evin içinde serbest yaşayamayacak karakterde hiçbir köpeği üretmeme kararı aldım. 


Burada uzun uzun anlatmamın sebebi, Dobermann üretimindeki amacımı iyi anlatmak. Bize dobermann yavrusu için başvuran kişilerin de buna paralel amaçta olması, her iki taraf için de zaman kaybetmeyi engeller. En güzel dobermann yavrusunu değil sizin yaşam standardınıza en uygun, dengeli, sağlıklı, uzun ömürlü ve kaliteli doberman yavruları üretmek üzere yola çıktık, bu yolda da hiç acele etmeden ilerliyoruz. 

Gustavo "Gus" Fring is Vesta's progeny - İzmir FCI Secereli Dobermann Yavrusu


Çıktığımız bu yolda, 2006 yılında doğmuş kızım Vesta'yı 2018 yılında, 12. yaş gününden kısa bir süre sonra kaybettik. Onun soyunun devamı olan Andromeda Hachi, 2010 yılında doğdu, 2022 yılının Mayıs ayında 12. yaş gününü kutladık ve halen hayatta. Soyu devam ettiren BloodyHand Beyla iVp ve Badoura Bendis şu an (2022) 8 yaşında ve halen aramızdalar. Badoura Bendis'in kızı Cliodyna Charis ve onun yavrusu Hestia iVp ile soy en küçük üyesi ile tam 5. kuşağa ulaşmış durumda. Amacımız çok dobermann yavrusu üretmek olsaydı, 2006 yılından bu zamana onlarca batın alabilirdik. Ancak bir hedefimiz olduğu için kontrollü adımlarla ilerlemeyi uygun görüyor ve iyi ev ve aile köpekleri için aynı çizgide devam ediyoruz.


Dobermann'la ilgili yazdığım diğer yazılar:

Albino/Beyaz Dobermann

Dobermann Renk Seçenekleri ve Kalıtımı

Dobermann Hakkında Sık Sorulan Sorular

Dobermann Yavru Seçimi

Dobermann ve Eğitim

Dobermann Irk Standartları

Dobermann Irk Standardının Yorumlanması

Dobermann Tarihçesi

Resimlerle Dobermann Irk Standartları 1

Resimlerle Dobermann Irk Standartları 2

Resimlerle Dobermann Irk Standartları 3: Hatalar

Dobermann Damızlık Testi: ZTP

IDC 2012

Türkiye Dobermann Kulüp Şampiyonası 2011






Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage