Temel İtaat Eğitimi ve Yavru Köpek Eğitiminde Eylül Fırsatı

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

28 Ağustos 2015 Cuma

Temel İtaat Eğitimi ve Yavru Köpek Eğitiminde Eylül Fırsatı


Yıllardır köpek sahiplerinden sıklıkla gelen soruların başında "Köpek eğitiminde en uygun yaş" gelir.

Peki, köpeğimizi eğitmeye ne zaman başlamalıyız?

Köpeğin eğitimine başlamak için 6. ayı beklemeli miyiz?

Bu yazımızda bu konuya değinecek ve yaygın inanışı yıkmak, yavru ve genç köpeklerin sahiplerini eğitime teşvik etmek üzere eylül ayı kampanyamızdan bahsedeceğiz.

Öncelikle öğrenme, tanım itibariyle yaşantılar sonucu davranışlarda ortaya çıkan nispeten sürekli değişiklikler, çevreye uyum sağlama sürecidir. "Öğrenme" ile "olgunlaşma"yı birbirinden ayırt etmek gerekir. Olgunlaşma, köpeğimizin içinde var olan yetenek veya güdülerin kendiliğinden gelişmesine ve ulaşacağı düzeye gelmesine denir. Öğrenme ise aktif bir süreçtir.

Öğrenmede davranışlarda değişiklik gözle görülebilir olmalıdır. Köpeklerimiz, doğdukları andan itibaren dünyayı keşfetmeye ve dünyaya karşı çeşitli davranışlar geliştirerek adapte olmaya, uyum sağlamaya, yani öğrenmeye başlarlar. Dolayısıyla öğrenme, aslında köpek doğduğu andan itibaren başlamaktadır.

Doğumdan sonraki ilk 7 hafta, köpeğinizin, annesi ve kardeşleri ile geçirmesi gereken süredir. İlk 12-14 hafta, kritik sosyalizasyon sürecidir ve köpek, ileriki yaşantısında karşılaşacağı olgularla kademeli olarak tanıştırılmalı, öğrendiği dünyaya karşı olumlu bir algı içerisinde olması sağlanmalıdır. Kısacası, yavruların bakımı ve sosyalizasyonu konusunda deneyimli, iyi bir üreticiden köpeğinizi uygun zamanda (min. 7 haftalık) sahiplendikten hemen sonra eğitimlerine başlamalısınız.

Köpeğinizin eğitimine ne kadar erken yaşta başlarsanız, o kadar doğru sonuçlar elde edersiniz. Dolayısıyla köpeğin sahiplenilme sürecinden itibaren bir eğitimciden destek almanız lehinize olacaktır. Çünkü siz eğitimi ötelediğinizi düşünseniz bile, köpeğiniz sizi ilk gördüğü andan itibaren sizden bir şeyler öğrenmeye başlayacaktır. Bu noktada, bir eğitim merkezine göndermekten ya da "otur" "yat" "bekle" gibi komutların öğretilmesinden bahsetmiyoruz. Bu noktada köpek üzerinde aşırı baskıcı olmaktan, köpeği ürkütmek ya da korkutmaktan kesinlikle bahsetmiyoruz.

Köpeğinizle iletişim kuracağınız ortak bir dilin geliştirilmesinden, köpeğin sonraki yaşamına doğru adımlarla hazırlanmasından bahsediyoruz. Bunu ne kadar erken yaşta kazanır/kazandırırsanız, karşılıklı olarak ilişkiniz de o kadar sağlam temeller üzerine inşa edilmiş olacaktır.


Buradan yola çıkarak, köpek sahiplerini erken yaşta eğitime ve doğru bir başlangıca teşvik etmek amacıyla, 05-20 Eylül 2015 tarihleri arasında

2-4 aylık arasındaki köpeklerin sahiplerine sahip eğitimi programlarında
4-6 aylık arasındaki köpeklerin sahiplerine de konaklamalı temel itaat eğitimi programlarında

%30'a varan avantajlar sağlamaya karar verdik.

2015'in son çeyreğine girmek üzere olduğumuz bu dönemde, hâlâ karşılaştığımız "6. ayı beklemek" yanlışını düzeltmek ve o yaşa gelene dek birçok yanlış davranışlar kazanmasını önlemek için bir adım biz atarken, bir adım da yavru köpeklerin sahiplerini eğitim konusunda bilinçli bir adım atmaya teşvik etmek istiyoruz.

Unutmayın, siz öğretmeye çabalamasanız da, onlar zaten sürekli bir şeyler öğreniyor! Neden doğru olanları öğrenmesinler?



Köpek Eğitmeni

Oktay Gülsaçan 
İzmir - 2015





Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage