4. Nesil Doberman Yavruları: Reiszade Erez x Badoura Bendis iVp

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

19 Mart 2018 Pazartesi

4. Nesil Doberman Yavruları: Reiszade Erez x Badoura Bendis iVp

Vesta, Hachi ve Bei: 3 Kuşak Doberman bir arada

2006 yılında Vesta ile çıktığımız yolculuğumuzun 12. yılındayız. 2018 yılında, Vesta'nın torunları ile devam ediyoruz. 2018'in ilk eşleşmesini BloodyHand Beyla ile Hugo Boss Setri eşleşmesinden doğan  -hatta 650 gr doğmaya çalıştığı için doğamayan ve sezaryen ile alınan- tek yavrumuz Binzuru Sonja is Vesta's progeny ile yapmıştık. 4 kuşağı yan yana ilk defa o anda gördük.

4 kuşağı yan yana görebilmek, biz üreticiler için inanılmaz bir duygu. Nedenlerine gelince, öncelikle eğer eşleşmelerinizi doğru temellere dayandırarak yapmaya özen göstermişseniz, her kuşağın bir önceki kuşakta güçlü olan yanlarını koruyup, zayıf olan yönlerini de güçlendirerek geldiğini görür, yaptığınız işte doğru adımlar attığınız için gururlanırsanız. Ya da daha duygusal olarak bakarsanız, 12 sene önce beraber yola çıktığınız köpeğiniz artık yaşlıdır ve onunla bir sürü şeyi deneyimlemişsinizdir.  Her doğan batımın içinden bir ya da iki yavru karakter olarak, genetik olarak büyük anneannesinin kopyasıdır. Ve sizi siz yapan en iyi dostunuzun genlerini gelecek kuşaklara aktarmanın mutluluğunu hissedersiniz.

Binzuru Sonja iVp: 4. Kuşak üretimimiz 
4 kuşağı yan yana görmek için 12 seneye ihtiyacımız var mıydı peki? Hayır, yoktu ama bizce vardı. Federasyon kuralları gereğince bunu 8 yılda elde etmek mümkün. Hatta erkek köpeklerle ilerlenirse daha da erken elde etmek mümkün. Ancak biz, bir sonraki kuşağa geçerken, bir önceki kuşağın yani anneannenin 7 yaş üstüne çıkmasını istiyoruz. Avrupa'daki hızlı üretim çılgınlığı ve işin ticari yönünün ağır basması yüzünden yaşam ömrü 5-6'lara inmekte olan Dobermanlara karşı LONGEVITY yani uzun ömürlülük diye bir kavram ortaya çıktı. Zaten dobermann'ın ilk 2 yılı son derece zorlu bir süreçken, tam keyif almaya başladığınız orta yaşlarda kaybedeceğiniz bir evlat fikri kulağa hiç de hoş gelmiyordu. Bu nedenle, bekledik, bekledik, bekledik... Yavaş hareket ettik ve soyun nasıl ilerlediğini görmek istedik. 

Vesta: Fotoğrafta 12 yaşında
Güzel haber, Vesta bugün 12 yaşında ve yaşlılığın getirdiği standart yaşlılık belirtilerinin ve çok çalışmış aktif bir köpeğin yaşadığı problemlerin haricinde çok şükür hiçbir genetik rahatsızlığı yok. Vesta'nın yavrusu Andromeda Hachi, bugün 8 yaşında ve tıpkı annesinin 8 yaşındaki hâli gibi kocaman bir MAŞALLAH'ı hak ediyor. Son derece aktif, enerjik ve binlerce kez şükür ki çok sağlıklı. Geçtiğimiz yıl içerisinde Hachi'nin 2 kardeşini ziyaret ettim ve onlar da son derece sağlıklı, genç 7 yaşında köpeklerdi. Bu yıl Vesta'nın torunları, Hachi'nin çocukları da 4 yaşında ve sıra onlarda. Bayrağı onlar devraldı. Öte yandan 2010 yılında aldığımız ilk batının babaları Rüzgar da 22.02.2007 doğumlu yani bugün 11 yaşında ve kocaman bir MAŞALLAH da ona alalım buradan çünkü o da turp gibi.

Biz bu yolculuğa çıktığımızda yani 2006'da Türkiye'de Kinoloji çok yeniydi. Federasyon yeni kurulmuş, Doberman üzerine ırk derneği kurma fikri forumlarda tartışılan hayallerdi. Vesta'nın babası Arex de Amerika'dan getirilmiş, evraksız ve kayıtsız -zaten o dönem Türkiye'de evrak kaydı yapacak bir kurum da yok- bir köpekti. Gördüğüm zaman vurulmuştum. Vesta ve Rüzgâr eşleşmesi Türkiye Doberman tarihinde Köpek Irkları ve Kinoloji federasyonuna kayıtlı ilk eşleşme. O batımdan doğan yavrular, Türkiye federasyonuna kayıtlı ilk batın yavrular. Daha sonra tabii ki üretici arkadaşlarımızın IDC de dahil olmak üzere Doberman üzerine efsanevi başarıları, ülkeye sokulan mükemmel kan hatları, yapılan yüzlerce (Belki de binlerce) kayıtlı üretim var. Doberman Irk Derneği ülkenin en köklü derneklerinden biri. Çok yol kat edildi yani. 

Beiggori Buata is Vesta's progeny: 3. Kuşak üretimimiz
Anatomik olarak bugün en çok Bei, büyük dedesi Arex'i andıran, Amerikan çizgilerine sahip erkek yavrumuz. Uzun bir boyun, standardın en üstlerinde bir omuz yüksekliği, elegant çizgiler... Fiziksel özellikler denince standart olarak gereklilikleri her nesil bir üst basamağa çıkarmak hedefimiz oldu. Vesta "Good" derecesi almıştı, Hachi "Very Good" aldı, Beyla "Excellent" ile mükemmelliğe ulaştı. Bundan sonrasında bir Türkiye Şampiyonluğunun gelmesi sürpriz olmaz. 4 kuşakta git gide basamakları tırmanmak ve inşa ettiğiniz binanın her katında 3-4 sene yaşamış olmanız, tarifi çok da kolay olmayan bir duygu. Ve eminim birçok üreticimiz için son derece keyifli bir manzara olacak/olurdu 4 nesli bir arada görebilecekleri bir deneyim sahibi olmak.



3 Kuşağın bir arada olduğu bir kare
LONGEVITY dedik, IRK STANDARTLARI dedik, peki ya en önem verdiğimiz şey KARAKTER ne olacak? Üretmediği köpeği ile övünen insanları garip bulurum. Vesta'yı ben üretmedim, onunla övünemem, ben Vesta'yı eğittim, onunla gurur duyabilirim. Ben bir davranışçıyım,  her şeyden önce bir eğitimciyim. Benim için en önemli unsur karakter. Dobermann'ın ilk 2 yılı zordur derim  her arayan sahip adayına. İlk 2 yıl emek verir, sonra ektiğinizi biçmeye başlarsınız diye devam ederim. Peki biz ne ekip ne biçiyoruz? Bizler koruma güdüsü yüksek, oyun motivasyonu ve konsantrasyonu yüksek, kontrol edilebilir enerji seviyesinde ve aile ortamında yaşayan köpekler ekiyor, onları emekle besleyip aile fertleri yetiştirmeye, biçmeye çalışıyoruz. Bu nedenle seçtiğimiz anne köpekler de, baba köpekler de sahipleri ile yüksek uyum gösteren, kontrol edilebilir köpekler oluyor yetişkinliklerinde. Konsantrasyonu bozuk, enerjisini kontrol edemeyen, dikkati dağınık ya da eğitilebilirlik seviyesi düşük dobermann'ları üretimde tercih etmiyoruz. Doğan her yavrunun da doğru ailelere gitmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bu nedenle lütfen bize "Ben bu yavruya bayıldım" diye ısrar etmeyin, sizin beğendiğiniz ya da size ilk koşan yavru sizin için muhtemelen uygun doberman değil. "Biz onu seçmedik, o bizi seçti" cümlesi ile başlarsa hikayeniz, "biz onu eğitmedik, o bizi eğitti" ile devam eder, "biz onu kontrol edemiyoruz, o bize her istediğini yaptırıyor" ile de telefonlarda kulağınızı aşındırırsınız. (Hımm, bu cümleyi beğendim, başka yerlerde de kullanayım.)

Karakter demişken, Vesta'yı tanımayan pek yok eski dobermancılar ya da eğitim camiası içindekilerden. Hâlâ sağda solda karşılaştığım eğitmenlerin onun adını hatırlamasa bile "ya senin çok iyi çalışan bir köpeğin vardı, ne oldu ona?" diye sorması beni inanılmaz mutlu ediyor. Hachi'nin efsanevi koruma güdüsü ve hani derler ya "dosta güven düşmana korku veriyor" diye, bunlar benim için büyük hazlar. Havladığı zaman camları titreten Bei'nin bebeklerle ve çocuklarla diyaloğu, normal şartlarda çok sert bir mizaca sahip Hachi ve Vesta'nın büyüttükleri bebek kedi ve köpekler, oynadıkları çocuklar, bebekler... Bunlar hep evimin içinde yaşadığım bu hayvanlardan aldığım mutluluk. Onlarla bir yaşamı paylaşıyor olmak benim için son derece keyifli. Sahiplendirdiğim ya da vesile olduğum, ya da eğitiminde destek olduğum her köpeğin de ailenin birer bireyi olması en büyük mutluluğum.

C Batımının Soyu
Lafı çok uzatmayayım, 04 Mart 2018'de 4. neslin ikinci batımını Badoura Bendis is Vesta's Progeny ile Reiszade Erez eşleşmesinden aldık. Erez, Reiszade Kennel'ın üretimi, Altobello soyundan gelen bir doberman. Yine eğitmen bir arkadaşımızın. Üzerinde çok emeği var Güray'ın. Vesta ile olan yıllarımı hatırlatıyor bana. Sahibiyle iyi bir ekip olmuş, beraber parka bahçeye çıktıklarında tüm gözleri eğitimiyle üzerine çeken dengeli karakterli bir köpek Erez. En önemlisi de iyi bir ekip arkadaşı Erez. iyi bir Aile bireyi. Badoura ise son derece yüksek oyun motivasyonu ve eğitilebilirlik seviyesi ile çok çok iyi bir aile bireyi. Andromeda Hachi x Darius Di Caresi Nice eşleşmesinden doğan, karakterini en çok beğendiğim yavruydu. Ve bu eşleşmeden, 4 siyah erkek, 3 kızıl dişi, 2 siyah dişi olmak üzere 9 minik doberman yavrusu dünyaya geldi. 

Buraya kadar anlattığımız bizim hikayemizin bir kısmıydı. Bu dokuz minik doberman yavrusu, her zaman söylediğimiz gibi, kendi hikayesini yazacak aileler arıyor! 





Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage