Resimlerle Doberman Irk Standartları

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

31 Ekim 2011 Pazartesi

Resimlerle Doberman Irk Standartları

FCI Standard No 143 / 14.02.1994 / D
DOBERMANN
Orijini: Almanya
Görevi: Arkadaş, koruma ve iş köpeği
FCI Sınıflandırması: Grup 2: Pinscher ve Schnauzer tipi-Moloss tipi ve İsveç Dağ ve Sürü Köpekleri.
Bölüm 1 Pinscher ve  Schnauzer tipi. İş izleri taşır.

Kısa Tarihsel Özet
Dobermann, ilk üreticisinin, Friedrich Louis Dobermann (02.01.1834 – 09.06.1894), adını taşıyan tek Alman ırkıdır.

Bay Dobermann’ın vergi toplayıcısı, mezbaha yöneticisi ve yarı zamanlı köpek yakalayıcısı olduğuna inanılıyordu. Keskin olduğuna inandığı köpekleri çiftleştirdi. “Kasap Köpeği” diye adlandırılan ve o dönemde nispeten daha saf olduğuna inanılan köpekler Dobermann ırkının orijininde oldukça önemli bir rol oynadılar. Bu köpekler, Rottweiler’ların eski tipleriydi ve Thüringen’de bulunan çoban köpeklerinin kırmasıydılar. Bunların da siyah üzerine pas rengi lekeleri vardı. Bay Dobermann, 1870’lerde bu köpeklerin karışımı ile üretime başladı ve böylece “kendi ırkına” ulaştı: sadece tetik değil ama oldukça yüksek korumalı iş ve ev köpeği. Bunlar çoğunlukla koruma ve polis köpeği olarak kullanıldılar. Polis köpeği görevinde aşırı kullanımı nedeniyle “Jandarma Köpeği” lakabını aldılar. Büyük oranlardaki suçluların kontrolü için kullanıldılar. İşte bu nedenle 1900’lü yılların başında Dobermann resmi polis köpeği olarak tanındı.

Dobermann ırkının orta boylu, güçlü, adaleli olması gerekmektedir. Görünümünün aksine zarif ve asil olmalı ve bu, vücut hatlarında kendini göstermelidir.  Arkadaş, koruma, iş köpeği ve aynı zamanda aile köpeği olmaya olağanüstü uygun olmalı.

Genel Görünüm
Dobermann ırkının orta boylu, güçlü, adalelidir. Vücudunun zarif hatlarında, gurur ve kararlılık ifadesi ideal köpeğin resmini oluşturmaktadır.


Önemli Orantılar
Dobermannların vücudu özellikle erkeklerde kare gibi gözükür.  Köpeğin omzundan poposuna kadar olan uzunluğu yerden omzuna kadar uzunluğunu erkeklerde %5’ten dişilerde %10’dan fazla geçmemelidir.

Davranış/ Mizaç
Dobermann’ın yapısı arkadaş canlısı ve sakindir, ailesine çok bağlıdır ve çocukları sever. Orta dereceli mizaç ve orta dereceli tetiklik istenir. Sahibine sadakat ve düzgün karakter istenen bir özelliktir.


Eğitimi kolay olan Dobermannlar, iyi çalışma kapasitesine, cesarete ve sertliğe sahiptir. Kendine güvenin bu belirgin özellikleri, korkusuzluğu, bunun yanı sıra topluma adaptasyon ve uyum istenen özelliklerdir. 

Kafa
Kafatası Bölgesi: Güçlü ve vücudu ile orantılı. Tepeden bakıldığında kafası kaba bir takoz gibidir. Önden bakıldığında taç çizgisi neredeyse düz olmalı ve kulaklara doğru alçalmamalıdır. Burun hattı direk kafatasından çıkmalı, boyuna doğru hafifçe yuvarlak olmalıdır. Kaşların üzeri iyi gelişmiş olmalı ve çıkıntısı bulunmamalıdır. Alındaki yarık görülebilir olmalıdır. Kafanın arka kısmı göze batmamalıdır. Önden, tepeden ve yanlardan bakıldığında kafanın çıkıntılı olmaması gerekmektedir. Üst çene kemiğinin kenarındaki hafif çıkıntı ve yanak kemikleri kafanın uzunluğu ile uyumlu olmalı, kafa kasları iyi gelişmiş olmalıdır.

Stop:  Hafif ama görülecek şekilde gelişmiş olmalıdır

Yüz Bölgesi
Burun: Burun delikleri iyi gelişmiş, yuvarlaktan ziyade geniş, büyük açıklığa sahip ama şişkinliği olmayan bir şekilde olmalıdır. Siyah köpeklerde ve kahverengi köpeklerde eşlik eden açık renkli gölgeler vardır.

Muzzle (Burun delik boşluğu): Muzzle’ın kafanın üst kısmı ile orantı içinde olması ve oldukça gelişmiş olması gerekmektedir. Muzzle’ın derinliği olmalıdır. Ağız açıklığı geniş olmalı ve azı dişlerine kadar uzanmalıdır. Güzel bir muzzle’ın eni alt ve üst kesici dişlere kadar uzanmalıdır. 

Üst Dudak: Sıkı, çeneye yakın olmalı ve ağzın sıkıca kapanmasını sağlamalıdır. Damağın rengi koyu olmalı, kahverengi köpeklerde nispeten daha açık renk olmalıdır. 

Çene/ Dişler: Güçlü geniş üst ve alt çene, makas ısırış, 42 diş düzgünce yerleşmiş ve normal büyüklükte olmalıdır. 


Gözler: Orta boyda, oval ve koyu renklidir. Kahverengi köpekler için daha açık renkteki gölgelere izin verilmektedir. Göz kapakları tüyle kaplı olmadır. Gözlerin kenarlarında tüysüzlük büyük oranda tercih edilmez.

Kulaklar:  Kulaklar dik durmalı, dik olarak taşınmalı ve kafası ile orantılı olarak kesilmelidir. Kulak kesiminin yasak olduğu ülkelerde kesilmemiş kulaklarda aynı derecede kabul görmektedirler. (Orta boy tercih edilir ve ön ucun yanaklara yakın olması istenir).

Boyun
Boyun iyi uzunlukta olmalı; vücut ve kafa ile orantılı olmalıdır. Sade ve kaslıdır. Dış hattı orantısal olarak yükselmekte ve hafifçe eğim yapmaktadır. Boynunu yukarıda tutar ve asaletini gösterir.


Devam Et >>>


KAYNAKLAR
  • ALÉN, Keijo; “Irk standardı ve değerlendirmeler üzerine yorumlar”, The Dobermann, Finlandiya: 3/1990.
  • ÇELEBİ, Burcu (Çev); KAPLAN, Itır Arvuz Kaplan (Çev), GÜLSAÇAN, Oktay (Düz). “Fin Dobermann Kulübü’nün Üretim Programı”, Türkiye: 2007.
  • http://www.dpca.com

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage