Köpek Eğitmeni, Köpek Eğitim Merkezi Nasıl Bulunur? - 1

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

3 Ekim 2011 Pazartesi

Köpek Eğitmeni, Köpek Eğitim Merkezi Nasıl Bulunur? - 1

Siz ve Köpeğiniz İçin Doğru Eğitmeni, Eğitim Merkezini Bulmak 1*

Doğruyu söylemek gerekirse doğru köpek eğitmenini ya da köpek eğitim merkezini bulmak her zaman çok kolay değildir. İyi bir köpek eğitmenini nereden bulacaksınız? Bir eğitmenin ya da eğitim merkezinin iyi olduğunu nasıl anlayacaksınız? Bir eğitmene hangi soruları sormalısınız?

Türkiye’de henüz itaat eğitmenlerini ya da köpek eğitim merkezlerini (kem) test eden ya da onlara lisans veren resmi bir kurum maalesef yok. Burada kastettiğim, refakat köpekleri ve pet'lere itaat eğitimi veren kişilerdir. (Patlayıcı, narkotik, arama & kurtarma köpeği eğiten resmi kuruluşlardan bahsetmiyorum.)

Bir kişi bir kartvizit bastırarak kendini pekâla “köpek eğitmeni” olarak tanıtatabilir. Çünkü köpek eğitmenleri için belirli bir standart yoktur. Bu yüzden seçiminizi dikkatli yapmalısınız.

Öncelikle köpek eğitim programlarından bahsedelim. Üç çeşit eğitim programı vardır:


 Grup Eğitimi, Bire Bir (Özel) Eğitim ve Çiftlik Eğitimi


1. Grup Eğitimi:

Türkiye’de pek yaygın olmamakla birlikte, grup eğitimi 4-20 arasındaki köpek sahibinin bir araya getirilerek köpeğin ve sahibin eğitilmesini kapsar. Eğitmen, her köpek sahibine, köpeğini nasıl eğitmesi gerektiğini öğretir. Temel sınıflarda (Basic Class), tasmalı itaat eğitimleri verilir ve bazı hatalı davranışların çözümü ya da hiç oluşmaması öğretilir.

Bazı sınıflarda birden fazla köpek eğitmeni bulunur, bazı sınıflarda içeride, bazılarında dışarıda ve bazılarında her ikisinde birden eğitim yapılır.

Grup eğitimi genellikle en maliyetsiz eğitimdir. Ücretlendirme, programın tamamını kapsayabilir ya da ders başına ücret talep edilebilir. Bazı eğitmenler “ömür boyu” üyelik sistemiyle köpek sahiplerinin belirli aralıklarla köpeklerini getirip eğitimlerini tazelemesine izin verebilir.

Grup eğitiminde, bunun bir sahip eğitimi olması en önemli unsurdur. Siz, köpeğinizi nasıl eğiteceğinizi öğrenirsiniz. Bu durumda bazı köpek sahipleri “Köpeğimin eğitim alması için bir gruba katılıyorsam neden o değil de ben eğitiliyorum.” diyebilirler. Bunun cevabı, eğitmenin her köpeği tek tek eğitecek vakti olmamasıdır. Daha da önemlisi, eğitim bittikten sonra pekiştirmeleri zaten sizin yapacak olmanızdır.

Kendinize şunu sormalısınız: “Eğitmenin sözünü dinleyen bir köpeğim mi yoksa benim sözümü dinleyen bir köpeğim mi olsun?”. Unutmayın ki köpekler sosyal hayvanlardır ve bu da herkesle farklı iletişim kuracakları anlamına gelir. Başka bir deyişle, köpeğinizi bir gruba dahil ederseniz ve eğitmenden onu eğitmesini rica ederseniz köpeğiniz kısa zamanda eğitmene itaat etmeyi öğrenir. Eğitimden sonra sizin kullanacağınız yanlış yöntemlerin sonucu olaraksa size itaat etmemeyi...

Grup Eğitiminin Avantajları

-       Ücret
-       Köpeğinizin etrafta dikkat dağıtıcılar varken size itaat etmeyi öğrenmesi
-       Sosyalizasyon

Grup Eğitiminin Dezavantajları

-       Bireysel ilgi eksikliği
-       Bazı davranış problemlerinin grup içinde çözümünün zor olması
-       Bir sonraki aşamaya geçmek ve bazen yeni bir grubun açılması için beklemenin rahatsız edici olması

2. Bire Bir (Özel) Eğitim:

Bu program, bir eğitmenin köpeğiniz ve sizinle bire bir ilgilenmesini kapsar. Genellikle özel dersler sizin evinizde ya da sizin uygun gördüğünüz yerlerde verilir.

İtaat komutları sizin ihtiyacınıza göre şekillendirilir. Otur, bekle, gel, yat, izle gibi temel komutlar buna dahildir. Problemlerin çözülmesi ve daha zor davranış değişiklikleri için bu program önerilir.

Birçok özel eğitmen ders ücretlerini tek seferde vermenizi ister. Ücretler bölgelere ve eğitmenin tecrübesine göre değişkenlik gösterir. 2003’te ABD’de bir ders ücreti $25-$150 arasında değişmekteydi. Bazı eğitmenler saatlik ücret alırken bazıları ders ücreti alır. Bu, sizin için önemli bir ayrımdır. Örneğin eğitmeniniz saati 50 TL’den çalışıyor ve her ders iki saat sürüyorsa bu size ders başına 100 TL.’ye mal olur.

Bazı eğitmenler size 4-7 haftalık programlar sunar ve ona göre ücretlendirme yapar (ders başına 75 TL, 4 ders 250 TL gibi...)

Özel eğitim, aynı zamanda da sahip eğitimidir. Bazı özel eğitmenler köpeğinize komutları kendi öğretir, daha sonra size eğitilmiş köpeğinizi nasıl kullanacağınızı öğretir. Bu bazı hayvan sahipleri için avantajlıdır.

Birçok köpek sahibi, eğitmenle farklı dilden konuşur. Bazen eğitmenin söylediği, köpek sahibinin anladığından farklıdır. Örneğin “köpeğimin itaat etmesini istiyorum” dediğinizde eğitmen köpeğinize itaat ettirecektir; fakat bunu asıl yapması gereken kişi sizsiniz, bu noktayı lütfen es geçmeyin.

Birçok eğitmen, itaat eğitiminin köpeğinizle yaşadığınız sorunları çözeceğini söyler. Fakat bu her zaman doğru değildir. Örneğin itaat eğitiminde, köpeğinize eşyalarınızı  kemirmemesi ya da evi dağıtmaması öğretilmez. Tabii ki itaat eğitimi önemlidir; çünkü bu, köpeğinizle daha güçlü ilişki kurmanızı sağlar. İtaat eğitimi bir kısım problemin çözümü olabilir; fakat tamamının değil. Eğitmeninizle konuşurken lütfen bu problemleri de anlatın ve eğitimin sonucunda ne istediğinizi doğru anlattığınızdan emin olun.

Programları araştırırken dikkat etmeniz gereken bir şey de “garanti”dir. Bazı eğitmenler kendi programlarının garantili olduğunu söylerler. Genellikle grup eğitimlerinde bu iddia edilmezken özel derslerde ve çiftlik eğitimlerinde söylenir. Bir eğitmen ve hayvan sahibi olarak bunu söyleyen eğitmenlere karşı daha şüpheci olmanızı öneririm. Geçtiğimiz aylarda arkadaşlarım, köpeklerinin kemirme sorununa karşı bir çiftliğe eğitime göndermişler. Çiftlikte iki ay kadar kalan köpek, eve geldiği ilk gece garajdaki eşyaları yemiş. Elbette çiftlikte kafesin içinde kemirecek bir şey yoktu ve eve geldiği anda bu davranış tekrar etti. Burada en önemli nokta, size yeterince etik ve dürüst davranacak birini bulmanız.

Gerçek tam olarak şudur: “Siz, köpek sahiplerinin köpeğinizle düzgün bir iletişim kurmayı ve onu nasıl eğiteceğinizi bilmeye ihtiyacı vardır. Bu, köpeğinize temel komutları öğretmeniz ve bunun için her gün köpeğinize belli bir zaman ayırmanız anlamına gelir. Köpek eğitmenleri size köpeğinizle doğru iletişim yollarını kurmayı öğreten kişilerdir.

Özel Derslerin Avantajları

-       Bireysel ilgi
-       Problemlerin yerinde çözümü
-       Zamanın esnek olması
-       Size göre biçimlendirilmiş eğitim

Özel Derslerin Dezavantajları

-       Ücret


3. Çiftlik Eğitimi

Bu programlar tipik olarak köpeğinizin bir çiftlikte veya köpek eğitim merkezinde belirli bir zaman diliminde profesyonel eğitmenlerce eğitilmesi anlamına gelir. Birçok çiftlik programı itaat eğitimi içerir. Programlar bir haftayla birkaç ay arasında değişir.

Bu eğitimler de pahalı eğitimlerdir. Ortada köpek sahibi olmadığı için grup eğitimlerine ve özel eğitimlere nazaran kısa zamanda çok büyük değişiklikler sağlanacaktır. Fakat, bu iyi eğitimli köpekler “profesyonel eğitmenlerin” sözünü dinlemeyi öğrenmişlerdir! Hala aynı performansı köpeğinizden nasıl alacağınızı öğrenmeye ihtiyacınız var. Bir çiftlik programı araştırırken, köpeğinizi nasıl idare edeceğinizi öğretip öğretmediklerini mutlaka sormalısınız.

Birçok köpek sahibi “Eğer köpeğim profesyonellerce eğitilirse ve onların sözünü dinlerse, beni dinlemesi daha kolay olmaz mı?” diye sorar.

Bunun cevabı, bunun tamamen değişken olduğudur. Doğrusu, köpek; eğitmeni dinlemeyi öğrenir, fakat birçok köpek sahibini dinlememeyi zaten öğrenmiştir. Sizi dinlememesi, köpeğin unutacağı bir şey değildir. En önemli nokta, birçok sahibin köpeği yeniden şekillendirmek için onları aldıktan sonra haftalar harcaması gerektiğidir. Elbette, evde yaşanan çiğneme, atlama, ev dağıtma, ağlama gibi sorunların mutlaka evde, sahibi tarafından düzeltilmesi gerektiğini de unutmayın.

Bir diğer çiftlik eğitimi yöntemi ise köpeğinizi sabah çiftliğe bırakıp akşam almaktır. Bu diğerine göre çok daha ilginç ve daha etkili bir eğitim yoludur.

Problem çözümü, çiftlik eğitimlerinde diğer programlara göre daha zordur. Örneğin evi kemiren bir köpeği çiftlikte (yani kemireceği hiçbir şeyin olmadığı bir yerde) bir ay eğittirmek problemi nasıl çözer? Cevap: çözmez.

Çiftlik Eğitimin Avantajları

-       Kolaylık
-       Yoğunluk
-       Bazı (birçoğunun değil) zor problemlerin çiftlikte daha kolay çözülebilecek olması

Çiftlik Eğitiminin Dezavantajları

-       Fiyat
-       Ev problemlerinin çözümü konusunda yetersizlik.
-       Az dikkat dağıtıcının olması
  
Her eğitim programının kendince güçlü ve zayıf olduğu noktalar vardır. Siz kendinize uygun olanı, ya da bunların kombinasyonunu bulmalısınız. Örneğin köpeğiniz yavruyken bir yavru sınıfına dahil olabilir, daha sonraki yaşamınıza göre özel eğitimden faydalanabilirsiniz. Ya da bir çiftliğe gönderdikten sonra eksik kalan yanları özel ders alarak tamamlayabilirsiniz. Ya da aynı anda birkaçından faydalanabilirsiniz.

Köpek eğitim programlarını incelediğimize göre şimdi de bir köpek eğitmenini nasıl bulacağımıza geçebiliriz.

Oktay GÜLSAÇAN
Köpek Eğitmeni
İzmir - 2010

* Steven Appelbaum’un ABC Practical Guide to Dog Training adlı kitabından yararlanılmıştır.

2 yorum

  1. Antalyada nerde var ve kaç aylıkken göndermek lazım

    YanıtlaSil
  2. Şahane bir açıklama olmuş, burada isim vermek istemiyorum ama bazı abidik gubudik eğitmenler ve çiftlikler gibi olmadığınız ayrıntılı anlatımınızdan belli oluyor zaten.

    YanıtlaSil

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage