Bir Eğitmen, Köpek Eğitim Merkezi Nasıl Bulunur? -2

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

3 Ekim 2011 Pazartesi

Bir Eğitmen, Köpek Eğitim Merkezi Nasıl Bulunur? -2

Siz ve Köpeğiniz İçin Doğru Eğitmeni, Köpek Eğitim Merkezini Bulmak 2*

Bu yazıyı okumadan önce köpek eğitim programları hakkında bilgi sahibi olmak için Siz ve Köpeğiniz için Doğru Eğitmeni, Eğitim Merkezini Bulmak 1 adlı yazıyı okuyarak Yaygın Eğitim Programları hakkında bilgi sahibi olmanızı tavsiye ederim. Okuduysanız devam edebiliriz...


Bir Eğitmen Nasıl Bulunur?

Eğitim programlarını incelediğimize göre şimdi de bir eğitmeni nasıl bulacağımıza gelelim.


İtibar:

Çok saygın bir eğitmen ya da eğitim merkezi bulmak istiyorsunuz. Soracağınız ilk kişi köpeğinizin veterineri olmalıdır. Tecrübelere dayanılarak söylenebilir ki veteriner referansı başlangıç için en iyi yerdir; çünkü veterinerler sizi yönlendirir ve daha sonra sizin memnun kalıp kalmadığınızı akıllarına mutlaka not ederler.

Sadece bir kart ya da broşür almak akıllıca bir hareket değildir. Veterinere bu kişi hakkında sorular sormalı, başka sahiplerin memnun kalıp kalmadıklarını danışmalısınız. İşinize yarayacak cevaplar aldıktan sonra, başka bir veterinere daha danışabilirsiniz. Köpeğinizi oraya götürüyor olmak zorunda değilsiniz. Kısa bir telefon görüşmesiyle ya da 10 dakikalık bir ziyaretle bu bilgileri alabilirsiniz. İki farklı veteriner de iki farklı eğitmeni, ya da aynı eğitmeni önerebilir.

Eğer veterinerinizden bir bilgi alamadıysanız, pet shoplara veya profesyonel üreticilere danışabilirsiniz. Bu mekanlar yerel eğitmenler hakkında iyi ve kötü şeyleri mutlaka işitmişlerdir.

Böyle paranoyakça yaklaşıyor olmamızdan yola çıkarak eğitmenlerin kötü insanlar olduğunu düşünmeyin. Sadece siz ve köpeğiniz için uygun olup olmayacaklarını bulmaya çalışıyoruz.

Bu referansların dışında en güvenilir referans, yakın çevrenizdir. Aile üyeleri, arkadaşlar... Bir eğitmenle çalışmışlarsa memnun kalmışları mı? Kalmışlarsa da kalmamışlarsa da sebepleriyle öğreniniz.

İlk Arama:

Birkaç isim aldıktan sonra, bu eğitmenleri, köpek eğitim merkezlerini arayın. Eğer eğitmen orada değilse ona bir mesaj bırakın. Eğitmenler 24 saat içinde oraya dönerler, hafta sonu bu süre 48 saati bulabilir. Size iki gün içinde dönemeyen eğitmenler çok yoğun görünüyorlar. Ben olsam bunları listemden çıkarırdım. Bu size “Eğer çok yoğunlarsa demek ki gerçekten iyiler.” diye düşündürebilir. Bu geçerli bir nokta olabilir; fakat çok yoğunlarsa ve size çabucak dönemiyorlarsa eğitim programı boyunca bu nasıl sürecek?

Size kısa zamanda dönen eğitmenlerle iletişim kurmaya ve onlara soru sormaya başlayabilirsiniz. Birçok eğitmen sizin ve köpeğinizin hakkında temel bazı şeyleri bilmek isteyecektir. Köpeğinizin, ırkı, yaşı, cinsiyeti, kısırlaştırılmış mı, doğum yapmış mı, problemleri ve sizin beklentileriniz gibi... Ben olsam sizin aylık geliriniz hakkında bilgi sahibi olmaya çalışan birini de elerdim.

Sizden temel bazı bilgileri aldıktan sonra, eğitmen size bazı programlar önerecektir: Grup eğitimi? Özel ders? Çiftlik eğitimi? Bazıları? Hepsi? Eğer eğitmen size grup ya da çiftlik eğitimi önerirse bir sınıfı ya da eğitim merkezini ziyaret etmek istediğinizi söyleyin. Sizi reddedenleri eleyin. Ben olsam tecrübesini, kimin yanında mesleği öğrendiklerini ve eğitim felsefelerini de sorardım.

Eğer 10-15 dakikalık bir görüşmenin sonucunda hâlâ ihtiyacınız olan bilgileri alamadıysanız lütfen bu insanın sizinle birlikte uyum içinde çalışıp çalışamayacağını gözden geçirin. Eğer cevabınız “hayır”sa onu eleyin.


Referanslar:

Eğitmene referanslarını sorun, isimler ve numaralar. Ben olsam iki veya üç tane sorardım. Size referans göstermeyen eğitmenleri eleyin. Referanslardan birkaçını arayın ve doğruluğunu teyid edin.


Gözlem:

Bir gruba katılırken, eğitmenin öğrenciyle nasıl iletişim kurduğunu gözlemleyin. Öğrencilere bağırıyor ya da sert bakışlar mı atıyorlar? Bir şeyi açıklamak için tek bir yolları mı var? Kibarlar mı? Bir şeyi açıkça ifade edebiliyorlar mı? Sizin için kolay yoldan mı öğretiyorlar? Eğer eğitmenin ne dediğini anlayamıyorsanız yeni bir tane bakmak doğru fikirdir. Fakat mantıklı olun, 7 haftalık bir kursun son haftasına gözlemci olarak gittiyseniz sizin kafanızı karıştırabilecek şeyler söylenmesi çok da garip değildir.

Eğitmen kaba mı? Her köpek için aynı teçhizatı mı öneriyor? Örneğin 5 aylık çekingen bir Cocker Spaniel'a da, gürültücü 8 aylık bir Rottweiler’a da boğma tasma mı öneriyor? Genellikle tek tip ekipman ya da yöntem kullanan eğitmenler, her köpek ve köpek sahibi için farklı yöntemlere açık olanlara göre daha az etkilidirler.

Bakılması gereken bir başka şey ise eğitmen/öğrenci oranıdır. Tecrübelerine göre, kimi eğitmenler kalabalık sınıfları idare edebilirler. Fakat 1 eğitmene 15 köpekten fazla düşen sınıflar kalabalıktır.

Tekrar ediyorum, her eğitmen farklıdır ve 20 köpeği idare edebilen eğitmenler olabilir. Fakat genellikle 15 öğrenciden kalabalık gruplarda en az iki eğitmen ya da 1 eğitmen ve 1 eğitmen adayı olması yararınızadır.

Ayrıca eğitimler sırasında eğitmenin köpek sahipleriyle ne kadar ilgilenebildiğine bakın. Herkes etrafta çalışırken her birine 10’ar dakika ayırmak kalabalık sınıflar için etkili bir yöntem değildir. Eğitmen gruba birçok grup egzersizi verdikten sonra her öğrenciyle tek tek konuşuyor mu? Dinlenme vaktinde tek tek diğer egzersizleri konuşuyor mu? Bu yöntem her öğrencinin bireysel dikkatini en üst seviyeye çıkarır ve etrafta başı boş dolanmalarını büyük ölçüde azaltır. 10 kişiden daha kalabalık sınıflarda bu önemlidir.

Bir gözlemci olarak dersin sonunda öğrencilerle konuşmanız yararınıza olur. Sınıfı sevmişler mi, “evet” ve “hayır” cevaplarını lütfen sebepleriyle birlikte sorun.

Eğer bir gruba gözleme gidiyorsanız, farklı seviyelerdeki iki derse girmeye çalışın ve farklı grupları gözlemleyin.


Mezuniyet
                     
Bir sınıfa kaç kişinin katıldığını ve kaçının mezun olacağını iyi bir eğitmen bilir. Grubun %50’si mi, %80’i mi, %10’u mu? Bunun hakkında hiçbir fikri olmayan eğitmenleri eleyin. Siz yüksek mezuniyet yüzdeleri olan bir eğitmen bulmalısınız. %60 ve %80 arası iyi bir orandır. Fakat makul olmalısınız, bazı öğrenciler iyi değildir. Yılın farklı zamanlarında, özellikle tatillerde mezuniyet oranları düşebilir.

Mezuniyeti takiben eğitmen ne yapıyor? Diploma mı veriyor? Ödüller, kupalar? Köpek bisküvileri? Küçük hediyeler? Tüm bunlar iyi bir eğitmen bulduğunuz anlamına gelmiyor. Sizin için ekstra zaman ayıran eğitmenler işlerini daha ciddiye alanlardır.


Programlar

Eğitmen size daha gelişmiş programlar öneriyor mu? Yoksa sadece temel gruplara mı eğitim veriyor? Bir sonraki aşamaya geçmek isterseniz ne olacak? Peki ya yavru eğitimi? Eğitmen hangileri için özel gruplar öneriyor? Eğer sadece temel itaat konusunda ilgiliyseniz bile, farklı seviyelerde eğitim verebilen eğitmenler daha derinlikli bilgiye sahiptirler.

Yavru sınıfları, genellikle 5 aya kadar olan yavrular için planlanmıştır ve ağırlıklı olarak sosyalizasyon, çok küçük itaatler ve genel davranış sorunları üzerine yoğunlaşmışlardır. (Çoğu temel itaat gruplarından çok farklı değildir; bunlar önerilir.) Ancak bir yavru sınıfına girmeyi düşünüyorsanız önceden mutlaka veterinerinize danışmalısınız.

Orta ya da üst seviye gruplar, eğitmenler için çok farklı anlamlara gelebilir. Çoğu orta seviyedeki grup, temel itaatlerde öğrenilmiş komutları keskinleştirmeyi, karmaşıklaştırmayı ya da tasmasız kontrol sağlamayı hedefler.

Üst seviyedeki gruplar ise tasmasız itaat ve diğer bazı yetenekleri öğretir. Bunlar, engellerin üstünden atlama, koku ayırma egzersizleri vb. eğitimleri kapsar. Tüm bunlar başlangıç için ilginizi çekmeyebilir fakat eğitmeninizin eğer fikrinizi değiştirirseniz sizi oralara taşıyabileceğinden emin olun.

Şayet bir çiftlik eğitmenini ya da eğitim merkezini gözlemliyorsanız, farklı seviyelerde köpeklerle çalışırken onları görmelisiniz. Yeni başlayan bir köpekle nasıl çalışıyor? Ya da eğitimde üst seviyedeki bir köpekle?

Eğitime verdiğiniz çiftlikte ya da köpek eğitim merkezinde köpeğinizi eğitecek kişinin, sizin çalışmasını istediğiniz eğitmenle aynı kişi olması çok önemlidir. Birçok defa çok iyi eğitmenlerin kendi işlerini başka eğitmenler kiralayarak yaptırdıkları duyulmuştur. Bu kötü bir şey gibi görünmeyebilir; fakat size örnek olarak gösterilen köpeğin eğitmeniyle, sizin köpeğinizin eğitimini verecek kişinin farklı olması oldukça önemli bir noktadır.


İletişim Becerileri

Bazı eğitmenler çok iyi köpek eğitebilir; fakat insan ilişkileri, iletişim gibi yönlerde zayıf olabilirler. Bu tarz eğitmenlerden bir şey öğrenmek çok zor olur. Bazı eğitmenlerse mükemmel derecede sosyaldirler fakat eğitim konusunda zayıftırlar, konuşurken harikalar yaratabilir ama iş yapmaya gelince çuvallayabilirler. Sizin her ikisinin kombinasyonuna ihtiyacınız var. Köpeklerle iyi, eğitimdeki tecrübelerini aktarma ve insanlara bir şey öğretme konusunda yetkin birine...


Daha fazla Soru

Eğitmenleri iş üstünde gözlemledikten, birkaç öğrenciyle konuştuktan ve ailenizden, arkadaşlarınızdan, veterinerinizden, pet shoplardan güzel yorumlar aldıktan sonra birkaç soru daha sormak zekice olacaktır.

Eğitmene kendi köpeğini sorun. Şaşırtıcı gelse de tüm eğitmenler köpeklerine ilgi çekici eğitimler vermeyebilirler. Eğitmen neyin faydalı olduğuna tam olarak inanıyorsa köpeğinden beklentisi de bu yönde olacaktır. Örneğin köpeğin oyun sırasında üzerine atlamasına izin veriyor ve bundan keyif alıyor olabilir; ancak köpeğe takım elbiseyle oyun kıyafetinin ayrımını öğretmiş olabilir. Ön yargılardan uzak durmaya özen gösterin. Ya da öl, takla at gibi numaraları öğretmemiş olabilir, alanını koruması için sert karakterli bir köpek yetiştirmiş olabilir.

Eğitmene bu işi kimden öğrendiğini sorun. Ve o kişi hakkında şu anki fikrini sorun. Birçok eğitmen bu işi başka eğitmenlerle çalışarak öğrenmiştir. Eğer bu işi kendi kendine öğrenmiş biriyse çok derin bir bilgiye sahip olmayabilir. İdeal olanı, birkaç profesyonelle birlikte çalışmış olanıdır; onlar daha donanımlıdır.

Diğer eğitmenler hakkında fikirlerini dinlemek size eğitmen hakkında pek çok bilgi verir. Köpek eğitimi kesin olmayan bir bilimdir ve tüm dünyada bu böyle kabul edilir. Şayet 10 köpek eğitmenini bir odaya kapatır ve aynı konu üzerinde konuşmalarını isterseniz kısa bir zaman sonra hepsinin diğerleri hakkında “Köpek eğitimi hakkında hiçbir bilgin yok!” dediğini duyabilirsiniz. Yüzlerce ırk, sayısız kırma ırklar, her köpeğin ve sahibinin farklı karakterini düşünürsek her koşulda çalışan tek bir metod yoktur. Bu yüzden diğer eğitmenler hakkında kötü konuşan eğitmenler kendilerinin en iyiyi bildiğini düşünenlerdir.

Son 1 yılda hangi eğitim dergilerini ve kitaplarını okuduğunu sorun. Bu konuda çok büyük bir kaynak havuzu olmadığını göz önünde bulundurun. Fakat kendini sürekli geliştiren bir eğitmen tercihiniz olsun.


Oktay GÜLSAÇAN
Köpek Eğitmeni
İzmir - 2010

* Steven Appelbaum’un ABC Practical Guide to Dog Training adlı kitabından yararlanılmıştır.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage