Köpek Eğitiminde 3 Ana Kural: Ders 1

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

7 Mayıs 2012 Pazartesi

Köpek Eğitiminde 3 Ana Kural: Ders 1

Merhabalar,
Bu kez sizlerle köpek eğitiminde çok önemli yere sahip olduğuna inandığım 3 temel kuraldan bahsedeceğim. Köpeğinizle zaman geçirdiğiniz müddetçe şu üç cümleyi asla aklınızdan çıkarmayın:

1. Köpek eğitmek, köpeğim ve benden oluşan bir ekip sporudur.
2. Ben neye izin veriyorsam köpeğim onu yapıyor.
3. Köpeğime karşı net olmalıyım.

Bugün bu üç ana kuraldan birincisini açmak istiyorum. Daha sonra diğer ikisiyle ilgili de ayrıntılı yazılarım olacak.

1. Köpek Eğitimi, Bir Ekip Sporudur:

Köpeğinizin sizin için sorun pakedi haline gelmemesini; komutlarınıza istekle uymasını istiyorsunuz, otur dediğinizde hemen oturmasını, çişini doğru yere yapmasını, sizi ısırmamasını, arkanızdan ağlamamasını, parkta bahçede kaçıp uzaklaşmamasını, gel dediğinizde gelmesini...



Peki ya bunlar için ne kadar çalıştınız, ne kadar zaman harcadınız?

Köpekler, öğrenebilen canlılardır. Ancak okuyarak öğrenemiyorlar elbette, yani bir şeyi bütün olarak algılayıp tek seferde kombine şeyler öğrenmeleri imkansız. İstendik bir davranışın ortaya çıkması  ancak bunun uygulanmasıyla ve küçük adımlarla ilerleyerek sağlanır. Çok basit bir örnekle açıklayayım, daha ilk adımlarını atmış bir bebeğin futbolcu olması için çok uzun yıllar ve disiplinli bir çalışma gerekir.

Tuğçe ve köpeği Zena (5 aylık rottweiler)
Şimdi bu örneği köpek eğitimine uyarlayayım ve kafanızı netleştireyim. Köpek eğitimi bir spordur, çünkü tıpkı bir spor dalındaki gibi her geçen gün sınırı zorlayarak çalışmanız gerekir. Köpeğinize "otur" komutunu öğretir öğretmez ondan dakikalarca oturmasını bekleyemezsiniz. Sabırla her gün süreyi uzatmak için çalışmanız gerekir. İlk anda kıçını yere değdirdiği anda ödülünü alan köpek, hareketi öğrendikten sonra 2 saniye, bir sonraki sefer 3 saniye, ertesi gün 5 saniye, diğer gün 10 saniye sonra oturmaya devam ederek ödülünü almalıdır. Bunun süresi her geçen gün, köpeğin dayanma sınırı ve motivasyonu zorlanarak aşılır. Tıpkı her gün bir gün öncesinden 3-5 mekik fazla çekerek kaslarınızı geliştirebileceğiniz gibi, köpeğiniz de sizinle beraber her gün kendini zorlayıp çalışarak bu süreyi uzatacaktır. Sınırı aşıp köpeği hata yapmaya teşvik ederseniz eğitimi sekteye uğratırsınız, sınırın altında kalır ve zorlamazsanız eğitimde yol kat edemezsiniz. Bu nedenle ekibinizin (siz ve köpeğiniz) ilerlemesini istiyorsanız ekip lideri olarak iyi bir antrenman programı uygulamanız gerekir.

Bu zamana dek eminim pek çok yerde, "başlangıçta köpeğinizle birkaç dakikadan/ on dakikadan fazla eğitim yapmayın" anlamında yazılar okumuşsunuzdur. Ancak nedenini genelde açıklamaz bu cümlenin sahipleri. Bunun iki sebebi var; ancak ikisi de aslında dönüp dolaşıp aynı yere bağlanıyor: Köpek eğitmek bir ekip sporudur ve gelişme için hem sizin hem köpeğinizin sınırının doğru tespit edilip her geçen gün o sınırın küçük küçük aşılması gerekir.

Bir sonraki yazımda ise ikinci ana kuralımdan bahsedeceğim: "Ben neye izin veriyorsam köpeğim onu yapıyor".

Şimdilik hepinize köpeğinizle birlikte iyi haftalar dilerim.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage