Köpek Eğitiminde 3 Ana Kural: Ders 2

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

1 Haziran 2012 Cuma

Köpek Eğitiminde 3 Ana Kural: Ders 2

Merhabalar,

Geçtiğimiz haftalarda köpek eğitiminde dikkatinizi çekmek istediğim 3 temel noktadan ilkine değinmiş ve köpek eğitiminin bir ekip sporu olduğunu dilim döndüğünce anlatmaya çalışmıştım. Okumadıysanız okumanızı tavsiye ederim. Bu hafta ise ikinci kuralıma geçeceğim.

2. Siz Neye İzin Veriyorsanız Köpeğiniz Onu Yapıyor:

Köpekler insanlar kadar karmaşık ihtiyaçları olan canlılar değillerdir. Fiziksel ihtiyaçlarını (yemek yemek, egzersiz yapmak, dinlenmek, tuvalet gibi) bir kenara bırakırsak sürüde (yani ailede) bir konuma sahip olmak, bulundukları konumun gerekliliklerini yerine getirmek isterler. Yavruluk dönemleri sırasında çevreyi ve aileyi tanıyarak sürüde kendilerine bir yer edinirler. Bu noktada her yavrunun farklı bir karakteri olduğunu göz ardı etmemelisiniz. 

Yavru, çevresini ve ailesini tanırken pek çok şeyi içgüdüsel olarak deneyecektir. Bu deneme yanılma metoduyla yavru, içgüdüsel olarak denediği bir davranışın karşılığının ona nasıl döndüğüne göre davranışın devam edip etmemesine karar verir. Evet, köpekler seçim yapabilen canlılardır ve davranışlarını çevreye adapte olarak geliştirirler. Doğuştan gelen dürtülerini "dünya"yı öğrenerek kontrol ederler. Sokak köpeklerine bakın, trafiğe nasıl ayak uydurduklarını hiç düşündünüz mü?
Geçtiğimiz aylarda Türkiye gündemine de yansıyan ve Moskova Metrosunu kullanmayı öğrenmiş sokak köpeklerini hatırlayın. Rusya'daki sokak köpekleri Türkiye'dekilerden daha mı zeki? Elbette değil, sadece bu davranışlarına izin verilmiş ve köpekler bu davranışlarının sonucunda ödül (yiyecek kaynakları, sıcak bir ortam, belki sevgi) aldıklarından davranışı sergilemeye devam etmişler.



Aslında çok da karmaşık değil. Türkiye'de bir sokak köpeğinin metro istasyonuna girme olasılığı, hele hele bir sokak köpeğinin, neredeyse hiç yok. Dolayısıyla Türkiye'de bir sokak köpeğinin metro kullanarak yiyecek kaynaklarına ulaşmayı öğrenmesi mümkün değil.

Şimdi gelelim evimizdeki köpeğimize... Evimizdeki köpeğimiz de ailemize katıldığı ilk günden itibaren içgüdüsel olarak bazı davranışlar sergileyerek ihtiyaçlarını karşılamaya ve sürüde kendine bir yer edinmeye çalışıyor. Hangi davranışı sürdürüp sürdürmeyeceğine ise aldığı dönüte bakarak karar veriyor. Örneğin her yavru köpek havlar. Havlamanın pek çok sebebi vardır, çünkü köpekler havlayarak iletişim kurarlar. Onların konuşması, havlamaktır. Yavru bir köpek havlayarak "Ben acıktım!", "Ben oyun istiyorum!", "Çişim geldi!", "Hey bana bak!", "Dışarıda yabancı biri var!", "Annem nerde?" gibi pek çok şey anlatmaya çalışır. Onları bebekler gibi düşünün. Tıpkı bebeklerin, ihtiyaçlarını ağlayarak anlatması gibi düşünün bunu. Bu noktada hangi havlamanın devam edip etmeyeceğine köpeğiniz, sizden aldığı yanıta bakarak karar verecektir. Siz onun isteklerini onun havlamasıyla yerine getirirseniz, köpeğiniz de bunlarla havlamayı ilişkilendirecek ve havlamaya devam edecektir. Tıpkı her istediğini ağlayarak yaptırmaya alışmış çocuklar gibi, bir süre sonra susturamayacağınız bir köpeğiniz olur. Çünkü buna siz izin vermişsiniz, siz köpeğinizi havlaması için teşvik etmişsinizdir.

Aynı şekilde köpeğinizin tasmasını çekiştirmesi de, misafirlerinize saldırması da, sizi ısırması da, yiyeceğini ya da oyuncağını vermemek için agresif tavırlar sergilemesi de, sizin komutlarınıza uyup uymaması da, üzerinize atlaması da, yatağınıza çıkması da hep sizden ya da çevreden aldığı dönütler sonucunda öğrendiği davranışlardır. Yani siz neye izin veriyorsanız, köpeğiniz onu yapar.

Prof. Dr. Tamer Dodurka, NTVMSNBC'de, davranış bozukluğuna sahip köpeklerin tedavisinin %94'ünün sahibin, tavrını değiştirmemesi nedeniyle yapılamadığından yakınmıştı. Bunu somut olarak yaşayan biri olarak,  davranış bozukluğu şikayete gelen köpek sahiplerinden neredeyse %50 gibi bir kesiminin köpeğiyle ilişkisini yeniden düzenlemeye gitmeyerek köpeğinin davranışını pekiştirmeye devam ettiğini ve gün geçtikçe düzeltmesi zor hale getirdiğini söyleyebilirim. Çünkü köpek, istenmeyen davranışının karşılığında istediğini almaya devam ettikçe, davranış daha da güçlenecektir. Pekişen davranışın tekrarlanma sıklığı da giderek artacaktır.

Umuyorum ki bu yazı, siz köpek sahiplerine bazı noktalarda ışık tutmuştur. Unutmayın, köpeğiniz sizin izin verip teşvik ettiğiniz davranışları tekrar eder. Bir sonraki yazımda "köpeğimize karşı net olmalıyız", maddesini açıklayacak ve üç yazılık serinin sonuna geleceğiz. Hepinize köpeğinizle birlikte iyi haftalar dilerim.

Oktay Gülsaçan
Köpek Eğitmeni

Kaynak:
http://www.ntvmsnbc.com/id/24974063/#storyContinued

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage