Sahiple Köpek Eğitimi Nedir?

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

Sahiple Köpek Eğitimi Nedir?

(Bu yazıyı okumadan önce, yaygın Köpek Eğitim Programları ile ilgili yazımı okumanızı tavsiye ediyorum.)

Sahiple köpek eğitimi ya da diğer adıyla köpek sahibi eğitimi, en kısa tanımıyla köpek sahibinin, temel köpek davranışları hakkında bilgi sahibi olmasını,  kendi köpeğini daha iyi anlamasını ve onu eğitebilecek temel teorik alt yapıyı oluşturmasını sağlayan eğitim metodudur.

Köpeğiniz sahibi ile birlikte, profesyonel eğitmenler eşliğinde eğitilir. Köpeğinizin kontrolü neredeyse tamamen sizin elinizdedir ve eğitim sürecini tamamladığınızda kendi köpeğinizi daha iyi anlayıp onu yönlendirebilirsiniz.

Sahip eğitiminin en büyük avantajı size ve köpeğinize özel olmasıdır. Beklentileriniz bir program dahilinde uygulanır ve çalışma performansınıza bağlı olarak hedeflerinize ulaşırsınız, köpeğinizle bağınız kuvvetlenir; onu daha iyi anlayıp neyi, niçin yaptığını yorumlayabilir, böylece eğitim tamamlandıktan sonra pek çok konuda kendi başınızın çaresine bakacak eğitim bilgisine sahip olursunuz.




Sahip Eğitimi Bir Köpek Kullanma Eğitimi Değildir ...

Yaygın eğitim metodları içinde olan çiftlik eğitiminde bildiğiniz üzere köpeğiniz sizden ve evinizden belli bir süre soyutlanarak bir çiftlikte, eğitmenler tarafından belli bir süre eğitilir. Aslında bu, bir eğitimden ziyade, komutların öğretildiği bir kurs gibidir. Köpek, komutları eğitmeninden öğrendikten sonra bir eğitmen, size köpeğinizi nasıl kullanacağınızı öğretir. Kabul etmek gerekir ki bu eğitim metodu, köpeğin komutları çok daha hızlı öğrenmesini sağlayabilir; ancak sahip, köpeğinin davranışlarını okumayı ve anlamayı öğrenemez, kendi hata ve yanlışlarını görme, düzeltme ve ileride doğabilecek sorunlarla baş edecek problem çözme yeteneğine sahip olamaz. Dolayısıyla çiftlikte, sahibi olmadan eğitilmiş pek çok köpeğin, bir süre sonra sahibinin sözünü dinlemediğini görüyoruz. Bu nedenle misafirimiz olan bizim tarafımızdan eğitilen köpeklerin sahipleri için haftalık ziyaretlerle sahip eğitimini şart koşuyorum. Açıkça belirtmem gerekirse, benden eğitim desteği almak isteyen pek çok köpek sahibinin daha önce bir çiftlik deneyimi olduğunu söyleyebilirim. Bu, şu anlama geliyor: Köpeğiniz komutları bilmesine rağmen sizin sözünüzü dinlemiyor, siz köpeğinizin eğitimi için para harcıyor, zaman harcıyor, köpeğinizden ayrı kalıyorsunuz; sonra bir de kendi eğitiminiz için para ve emek harcıyorsunuz. O halde neden iki iş çıkaralım kendimize? 

Hatalarınızı görün!

Köpek eğitiminde size avantaj sağlayacak en önemli unsur, hataları görebilmektir. Peki hatalar nerede yapılır? Köpeğinizle olan her türlü paylaşımınızda; evde, yolda yürürken, diğer köpeklerle oynarken, seyahat ederken... Kısacası köpeğinizle yaşadığınız her an, bir hata yapmanız mümkün... Peki tüm bu hataları, bir çiftlikte, bir eğitmen size köpeğinize nasıl "otur" komutunu vermeniz gerektiğini öğretirken yapabilecek misiniz? Muhtemelen yapamazsınız. Çünkü köpeğinizle sürdürdüğünüz yaşamınız, tüm çevresel faktörlerden arındırılmış bir alanda geçmez. Pek çok farklı alanda, pek çok farklı uyaranla karşılaşırsınız, ruh haliniz değişkendir, siz değişirsiniz, köpeğiniz değişir... Dolayısıyla köpeğinizle birlikte doğal alanlarınızda ya da doğal alanlarınıza yakın ortamlarda ve günlük yaşantınızda zaman geçirirken sizi her hareketinizle gözlemleyip hatalarınızı gösterecek bir eğitmen sizi hâlen yapmakta olduğunuz pek çok hatadan kurtarır, köpeğinizle kurduğunuz iletişimi doğru kanallara aktararak ilerde kendi hatalarınızı yorumlayabilmenizi ve kendi kendinize çözebilmenizi de sağlar.

Nereye kadar ilerlerim? Köpeğime neler öğretebilirim?

İşte en güzel sorulardan biri. Genelde bu soru beni arayan insanlara yönelttiğim bir soru oluyor ve genel diyalog şu şekilde oluyor.

Köpek Sahibi: Merhaba, ben köpeğimin eğitim almasını istiyorum.

Ben: Tabii, köpeğinizin ne yapmasını istiyorsunuz, nasıl bir eğitim almasını istiyorsunuz?

Köpek Sahibi: Çok fazla bir şey öğrenmesine gerek yok, "otur" dediğimde otursun, "kalk" dediğimde kalksın, yanımda düzgün yürüsün, tasmasız dolaştırabileyim, bir şeyleri getirsin, "gel" dediğimde gelsin, "git" dediğimde yerine gitsin, misafirlerimizi rahatsız etmesin, kedileri kovalamasın, yerden bir şey yemesin, ailemi ve beni korusun... İşte ufak tefek şeyler... Belki ufak tefek birkaç numara, "yat, öl" falan...

Ben: (İç ses: Daha ne yapacak ki köpek? Sınava girip üniversite mi kazanacak? Eline alışveriş listesi alıp markete mi gidecek? Bombayla karşılaşınca kırmızı ya da mavi tellerden hangisini kesmesi gerektiğini mi bilecek?) Hımmm... Tamam peki, bunları yapabilmesi köpeğinizin karakterine ve ona ayıracağınız zamana bağlı... Çünkü bunları ben size veya köpeğinize öğreteceğim, uygulayacak olan sizsiniz. Açıkça söylemem gerekirse beklentileriniz tahmin ettiğiniz kadar kolay değil, olmadığını eğitime başlayınca anlayacaksınız zaten.

İşte genel diyalog bu şekilde gerçekleşiyor. Köpek sahibi, köpeğinden kendi ayıracağı zamandan fazlasını istiyor. Çünkü tüm bunların öğretilmesi, köpeğinizin karakterine, daha önceden yerleşmiş yanlış davranışlara, eğitime ayıracağınız zamana, bu konudaki yeteneğinize ve bunlar üzerinde yapacağınız çalışma gibi pek çok unsura bağlıdır. Köpekler bilgisayar değiller, ya da Matrix'teki gibi bu komutlar beynine bir kablo yardımıyla yüklenmiyor. Ve genellikle köpek sahipleri belli bir süreden sonra bu işlerin sandıkları kadar kolay olmadığını kavrıyorlar.

Bu nedenle beklentilerinizin iyi şekilde programlanmasına dikkat edin.

Eğitimler ne kadar zaman alır? Bana kaça patlar?

İşte genellikle en sona saklanan soru. Bunu söyleyebilmek gerçekten zor. Çünkü bu tamamen değişken. Size, köpeğinize, köpeğinizden beklentinize, ne kadar sıkı çalıştığınıza bağlı olarak değişir. Bu eğitimi özel ders gibi düşünün. Dersler ne kadar uzun bir sürece yayılırsa cebinizden çıkacak meblağ da o kadar yükselecektir. Derslerin ne kadar süreceği ise size verilen ödevleri ne kadar disiplinli yaptığınızla alakalı. Ve tabii ki beklentilerinize... Tek seansta çözdüğümüz problemler de olabiliyor, aylar alan eğitim ya da rehabilitasyon süreçleri de... Dediğim gibi, bu bir değişken ve genellikle size cebinizden çıkacak tahmini rakamı en erken ilk dersten sonra söyleyebiliyorum.

Yine de fikir vermesi açısından eğitim programlarımıza bakarak ortalama eğitimler bizim yanımızda sizin ziyaretlerinizle ya da sizin yanınızda bizim ziyaretlerimizle ne kadar sürüyor görebilirsiniz.

Peki eğitimin sınırı nedir? 

En başta köpeğinizin ve sizin sınırlarınız vardır. Herkesin her şeyi yapabilmesi pek mümkün değil. Daha somut söylemek gerekirse hepimiz doktor, avukat ya da müzisyen olamıyoruz. Herkesin kendine göre yetenekleri, yapabilecekleri ve yapamayacakları var. Dolayısıyla belli bir doğal sınır var. Köpeğinizin karakteri, fiziki özellikleri, sağlığı, kondisyonu; sizin karakteriniz, köpeğinizle eğitim yaparken aldığınız zevk (ki bu çok önemli bir unsurdur),  köpeğinizle uyumunuz, fiziki özellikleriniz, ayıracağınız zaman gibi pek çok sınır var. Bunlar ne kadar genişse, eğitim konusunda ilerlemeniz de o kadar mümkündür.

Eğitimin yeri önemli mi?

Eğitimin yeri, konsepte bağlı olarak değişiyor. Konsepti belirleyen şeyler ise köpeğinize ayıracağınız zaman, sizin ve köpeğinizin o anki durumu, köpeğinizden beklentileriniz gibi eğitimin verimli olmasını sağlayan pek çok değişken. Dolayısıyla sizin durumunuza en uygun konsepti belirlemeye çalışıyoruz. Köpeğinizin sizin yanınızda kalmasını ve orada profesyonel desteğimizle eğitilmesini, haftalık derslerle bizi ziyaret etmenizi veya bizim sizi ziyaret etmemizi, bazı durumlarda ise köpeğinizin bizim evimizde kendi ailemizin bir parçası gibi misafirimiz olmasını ve sizin haftalık ziyaretlerle teorik ve pratik eğitim desteği almanızı öneriyoruz. Kısacası en çok nasıl verim alınacaksa, eğitim orada gerçekleşiyor.

Oktay Gülsaçan
İletişim: 0555 496 96 55

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage