Köpek Eğitiminde 3 Ana Kural: Ders 3

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

13 Haziran 2012 Çarşamba

Köpek Eğitiminde 3 Ana Kural: Ders 3

Bu hafta üç yazılık serimin son yazısını da yazarak köpek yetiştirirken dikkat ettiğim üçüncü noktaya değineceğim. Hem bir hatırlatma olması, hem de okumayanlar için link olması açısından önceki iki kuralı yineleyeyim:

1. Köpek eğitimi, köpek ve sahibinden oluşan en az iki kişilik bir ekip sporudur.
2. Biz neye izin veriyorsak köpeğimiz onu yapıyor.

ve bu haftaki yazımızın konusu:

3. Köpeğimize karşı net olmalıyız.

Köpekler düzenli canlılardır. Pek çok sokak köpeği günün belli saatlerinde kendi sınırları içerisinde belli bölgelere ziyaretler yapar. Gün boyu ortalarda olmayan bir sokak köpeğini pekâla her akşam 20.07 gibi net bir saatte evinizin önündeki çöpleri karıştırırken bulabilirsiniz. Metrodan, otobüsten, servisten inen hayvansever birinin saatini de öğrenip her gün duraktan evine kadar ona eşlik eden sokak köpeklerine de tanık olanlarınız vardır. Çünkü bu davranışların o zaman aralıklarında ortaya çıkması için yeterli pekiştireçler sağlanmıştır. Köpeklerin biyolojik saatlerinin de iyi çalıştığını eklersek, iyice pekiştirilerek öğrenilmiş bir davranışın, uyaran geldiğinde ortaya çıkması beklenir.



Biz köpeğimize bir davranış öğretirken istendik davranışın ortaya çıkması için bunu pekiştiririz. Böylece köpeğimiz komutumuzu duyduğunda ödülü alacağını düşünerek davranışı sergiler. İşte bu noktada "netlik" dediğim kavram önemlidir. Köpeğimizin, hangi davranışının ortaya çıkmasını istiyorsak, o davranışı sergilediğinde ödülünü almasını sağlamalıyız. Eğer biz net olmazsak, köpeğimiz de net olmayacaktır. Ondan ne istediğimizi öğrenmesini sağlamanın tek yolu düzenli, disiplinli ve mazeretsiz yapılan tekrarlardır.

Düzen, davranışın sergilenmesi için belirli aralıklarla eğitimin tekrarlanması; disiplin ise davranış sergilendiği an pekiştirecin verilmesi anlamına gelir. Mazeretsiz derken, hayvan sahiplerimin sıkça düştüğü bir hataya değinmek istiyorum. Pek çok hayvan sahibi, köpeği komutu düzgün yerine getirmemesine rağmen ödülünü verir. Sonra da "Şu an canı sıkkındı, morali bozuktu, aklı dişi köpekte kaldı, şöyleydi böyleydi..." diye köpeği adına mazeret üretir. Siz köpeğinizin "yat" komutuyla seri bir şekilde yatmasını istiyorsanız ama köpeğiniz "zoraki" yattıysa ve üstüne ödülünü verdiyseniz, aslında davranışı pekiştirmiş, köpeğinize karşı net olmamış olursunuz. Köpek dünyasında bu davranışın anlamı "sahibimden 'yat' sesini duyunca = yere yavaş/hızlı uzanınca ödülümü alıyorum"dur. Oysa yavaş yattığında pekiştirecini alamasaydı şablon "sahibimden 'yat' sesini duyunca= yere 'hızlı' uzanınca ödülümü alıyorum" olacaktı.

Elbette bu, henüz komutu öğrenirken uygulanan bir şey değil. Her şeyin yavaş yavaş geliştirilmesi gerektiğini daha ilk derste söylemiştim. Ancak komutu istediğiniz şemaya oturttuktan sonra hatalara mazeret üretmek ve pekiştirmek, ancak köpeğinize karşı net olmadığınız anlamına gelir. "Yat" demek "yat" demektir ve köpek komutu işittiği anda seri bir biçimde davranışı ortaya çıkarmalıdır. Bu, sizin de komutları net ve heyecanlı vermenize, davranışın sergilenmesinde kararlı ve net olmanıza bağlıdır. Siz net olursanız, köpeğiniz de net olacaktır. Siz net değilseniz, köpeğinizden net olmasını bekleyemezsiniz.

Bir sonraki yazımda, Vesta'nın 6. yaş günü hediyesi olarak sizlere bir sürprizim olacak. En kısa zamanda görüşmek dileğiyle.

Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage