Köpek Seçimi: Büyük mü küçük mü?

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

6 Ekim 2011 Perşembe

Köpek Seçimi: Büyük mü küçük mü?

Eğer "Köpek Almadan Önce" adlı yazımı okudunuz ve köpek almak konusunda son kararınızı verdiyseniz, şimdi seçimleriniz konusunda nelere dikkat etmelisiniz, hangi köpek ırkı size daha uygun, bunu bulmanız için neler yapabiliriz, bir bakalım. O yazıyı henüz okumadıysanız köpek seçimine geçmeden önce muhakkak okumanızı tavsiye ediyorum.


En son "Niçin köpek?" sorusuna cevap vererek bitiriyorduk o yazıyı. İşte sahipleneceğimiz köpeğin ırkını belirlerken çıkış noktamız aslen bu sorunun cevabıdır. O soruya verdiğiniz yanıtı bir kağıda not alın. "Yalnızca köpek beslemek istiyorum. Köpek olması dışında bir beklentim yok." deseniz bile bu yazıyı okumalısınız. Çünkü bizim isteklerimiz olduğu kadar, sahipleneceğimiz köpeğin de ihtiyaçları var. Eğer cevabınız yukardakiyse, barınaklara uğramanızı tavsiye edeceğim; ancak barınaktan köpek alırken bile kendinize en uygun köpeği bulmanız gerektiğine inanıyorum. 


Burada öncelikle şuna değinmem gerekiyor: "Melez bir köpek mi? Saf kan bir köpek mi?" Bu sorunun cevabını en son, kendi ihtiyaçlarımız ve hayvana sağlayabileceğimiz koşullar sonunda karar vereceğiz ancak şunu unutmayın, melez sahibi olmak ya da saf kan sahibi olmak; sizi diğerinden daha hayvansever yapmayacak. Melez sahiplenmek, barınaklardan, sokaklardan köpek sahiplenmek şüphesiz çok önemli ve takdir edilesi bir davranış. Ancak bunu yapmıyor/yapamıyor olmanız sizi daha az hayvansever yapmaz. Bu konuya neden değindim, zira bu seçimin sonunda saf bir ırk edinme kararı alırsanız, toplumda bununla karşılaşacaksınız... "Irkçı" diyenler, "Gösteriş meraklısı" diyenler, "Hepsi köpek değil mi?" diyenler çıkacak karşınıza. Ve hatta sizi hayvansever olmamakla suçlayanlar bile çıkacak. Benim görüşümse bunun fanatizmden öte bir şey olmadığı. Elbette gösteriş için saf ırk sahibi olmak isteyenler de yadsınamaz çoklukta. Ben yine de öyle insanların bu kadar araştırma yapıp, bu yazıları bulup okuyacağına inanmadığım için, o kısım insanı görmezden gelerek, kendine uygun köpeği bulmak isteyen insanlara göre yazacağım.


Kedi besleyen bir insana, "Kardeşim niye köpek beslemiyorsun, o hayvan değil mi, demek ki sen hayvansever değilsin!" demek ne kadar saçmaysa, köpekler arasından ırk seçimi yapmış bir insana da "Neden ırk aldın, sokaklar melez kaynıyor, ırk hayvan alacağına sokaktan sahiplensene!" demek de o kadar saçmadır. Neden mi? Çünkü ırklar arasında muazzam farklar vardır. 


Her ırkın kendine has fiziksel özellikleri, kendine has karakteri, kendine has egzersiz ihtiyacı, ihtiyaç duyduğu beslenme, ihtiyaç duyduğu yaşam alanı, zeka seviyesi ve pek çok farklı ihtiyacı vardır. Sağlık problemleri bile farklı farklıdır. Bununla beraber her insanın hayat koşulları da farklıdır. Küçük ırk isteyen ve çevresinde geniş koşu alanları olmayan birinin Greyhound alması oldukça tutarsız bir davranıştır. O halde önce koşullarımızı ve beklentilerimizi listeleyerek yavaş yavaş çemberi daraltalım ve kendimize en uygun hayvanı bulmaya çalışalım. Aksi takdirde sadece laf olsun diye ırk seçmiş oluruz ki toplumda ırk sahiplerine bu kadar yüklenilmesinin sebeplerinden biri de ırkın sadece popüler olmasından kaynaklı binlerce insan tarafından sahiplenilip daha sonra barınaklara düşmesidir. Bir zamanlar Dalmaçyalı ne popüler bir ırktı değil mi? Sonra Dobermann? Bir dönem Pitbull patlaması yaşandı sokaklarda... Şimdi nerede onca köpek dersiniz? Malum... Kısacası ne yapıyorsak, bilerek, 40 kez düşünerek yapmalıyız.


İlk soru: Büyük bir köpek mi, küçük mü, orta boy mu? Neden?


Bir köpeğin boyutu, onun yaşam alanıyla, tüketeceği besinle, egzersiz yapması gereken alanla hemen hemen doğru orantılıdır. Bu da sizin beklenti ve yaşam standartlarınızla doğrudan alakalıdır. 40 m2 bir evde yaşıyorsanız bir kangal ya da mastiff'i bu eve tıkmak hayvana işkence olacaktır. Elbette 40 dönüm arazi içinde 40 m2 bir eviniz var ise işler değişir. Pek çok kombinasyon var, bu nedenle tüm olasılıkları değerlendirmem mümkün değil, bu karar size ait. Yaşadığınız alanı, köpeğin boyutlarını, kendi fiziksel boyutlarınızı (45 kg bir insanın 60 kg bir köpeği zapt etmesinin zorluğu) ve maddi imkanlarınızı değerlendirin. 


Masraflar... 
Bir Danua ile Yorkshire Terrier'in beslenme masrafının aynı olmayacağı aşikar. Orta boy bir ırkın aylık orta kalitede mama masrafının 150-200 TL civarında olduğunu söylemiştim. Yani orta boy bir ırk ayda yaklaşık 15 kg mama tüketiyor. Bir chihuahua ise sanırım 15 kg bir mamayı 2 sene civarında tüketir. Bu ölçüler dış parazitinden iç parazitine masraflarınızı değişken hâle getirir. 

Seyahat... Büyük ırk bir hayvanla seyahat etmek daha zordur. Uçaklarda büyük ırkları kabine alamazsınız, bagajda da kilogram başına para ödersiniz. Küçük ırk sahipleri nispeten rahattır, uçakta kabine, otobüste yanlarına çoğu zaman rahatça kafes içindeki köpeklerini alabilirler.

Büyük ırkların koşu alanları daha "geniş" olmalı, küçük ırkların manevra kabiliyeti daha yüksek olduğu için daha ufak alanlarda koşup egzersiz ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Çevrenizdeki koşu alanlarını değerlendirmelisiniz. Yakınınızdaki boş bir araziyi gözünüze mi kestirdiniz? Oraya giden sahipli köpek var mı, bir bakın derim. Eğer kimse orayı kullanmıyorsa ya çok fazla diken vardır, ya cam kırıkları, ya da keneler... Davulun sesi uzaktan hoş gelmesin size.

Eviniz? Bahçeniz? Bir köpek, bahçeye zincirlenmek için alınmaz, (araya bu sözü sıkıştırmasam olmazdı) evinizin koşullarını değerlendirin. Örneğin 6 katlı bir binada yaşıyorsunuz ve asansörünüz yok. Köpeğiniz yavruyken günde en az 3-4 kez, yetişkinken en az 2 kez o merdivenlerden inip çıkacağınızı unutmayın. Büyük ırk köpeklerin genellikle kalça displazisi riskinden dolayı 1 yaşına kadar merdiven inip çıkmalarının da tehlikeli olacağını düşünürsek, 8. ayında 30 kg'ı aşmış bir Alman Çoban Köpeği'ni kucağınızda indirip çıkarmak pek de kulağa hoş gelmiyor doğrusu. Apartmandaki komşularınızın tepkisini de değerlendirin. Gerçi köpek sevmeyen insan her halükarda sevmiyor, küçük ırka da büyük ırka da benzeri tepkiler verebiliyorlar, ama yine de göz önünde bulundurmak lazım. Komşularla her bir şekilde sorun yaşayacaksınız, bunu göze alamıyorsanız köpek sahibi olmak son derece saçma zaten. 

Gördüğünüz üzere, aslında ilk etapta zevkleriniz ya da beklentileriniz değil, sizin koşullarınız köpeğin boyutlarını belirliyor. Elbette bir çiftlik evinde 50 dönüm arazi içinde bir villada yaşıyorsanız, sizin yelpazeniz çok daha geniş olacaktır. Ama öyle bir evde yaşıyorsanız büyük bir köpek alın, kaybolmasın derim. :)

Irkın boyutları konusunda karar verdiyseniz, yanına bunun sizin için ne kadar önemli olduğunu belirtin. Çok önemliyse 5 yıldız, önemli değilse 1 yıldız koyun. Ha bu arada, barınaklarda hemen hemen her boyuttan köpek olduğunu belirtmek isterim.

Bu konuda sağlayabileceğimiz koşulları ve kendi beklentilerimizi değerlendirip notumuzu bir kenara aldıysak, bir sonraki adıma geçebiliriz: Diğer fiziksel özellikler ve gereksinimler... 



Oktay GÜLSAÇAN
Köpek Eğitmeni
izmir - 2011


Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage