Öncelikle hepinizin bayramını kutluyorum. Bu kısa tatili fırsat bilip elimden geldiğince sizler için verimli olmaya çalışacağım. Sizler de umuyorum köpeklerinizle güzel vakit geçirirsiniz. Köpeklerinden ayrılarak seyahate çıkacak köpek sahiplerine ise köpeklerini bırakacakları yerin herkes için huzur dolu olmasını diliyorum; umarım gözünüz arkada kalmaz.

Yakınlarını kaybeden insanlarımıza ise sabır diliyorum.
Birkaç haftadır yeni bir yazı kaleme alamayacak kadar yoğundum. Ancak gördüğünüz üzere ilk fırsatta 4 çeviri düzenlemesi ile karşınızdayım. Kabul ediyorum, bugünümü ayırdığım Dobermann Irk Standartları konusu belki de herkesi alâkadar edecek bir konu değil. Bunun farkındayım, ancak çevremdeki insanlar tarafından sıkça "Benim köpeğim standartlara uygun mu? Neresi hatalı, neresi doğru?" gibi sorulara maruz kaldığımdan dolayı, bundan 3 yıl kadar önce arkadaşım Itır ve Burcu'nun çevirisini yaptığı (ki kendilerine teşekkürü borç bilirim) Üretim programından bazı kısımları sizlerle paylaşmayı uygun gördüm. Böylece yakın zamanda (belki de hiçbir zaman) bir ırk standartları yarışmasına katılamayacak arkadaşlar kendi köpekleri hakkında fikir sahibi.olabilirler.
Yine de şunu unutmayın, köpeğimizin standartlara uygunluğunu bir ırk hakemi değerlendirmeli. Standartlara uysun ya da uymasın, hepimiz köpeklerimizi seviyoruz, seveceğiz. Peki standartlar ne için gerekli? Bir iş köpeği olan Doberman'ın yaptığı işleri en iyi şekilde yapabilmesi için. Lütfen standart dışı köpeklerimizi ne kadar seversek sevelim, çiftleştirmeyelim, ırka zarar vermeyelim. Bu nedenle her köpek çiftleşmeden önce mutlaka ırk hakemi tarafından değerlendirilmeli, çiftleşmeye uygun olup olmadığı belirlenmeli.
Bugün düzenlemesini elimden geldiğince yeniden yapıp yayıma aldığım 4 yazı şunlar:
Resimlerle Doberman Irk Standartları 1
Resimlerle Doberman Irk Standartları 2
Resimlerle Doberman Irk Standartları 3: Kusurlar
Irk Standardının Yorumlanması (Resimli)
Yazılar resmi yazılardan çeviri niteliğinde (hatta çevirinin çevirisi) olduğu için bu tarz metinlere aşina olmayan takipçilerim için sıkıcı veya karmaşık görünebilir. Bu konuda affınıza sığınıyorum.
Eğitim konusuna gelince; niyetim, (mümkün olursa sıfırdan) eğitime başladığımız köpeklerden birini kameraya kaydedip videolu anlatımlar yapmak. Ancak benim, köpek sahiplerimizin ya da yardımcımın aynı anda müsait olmamasından kaynaklı olarak sürekli erteliyoruz bunu. Belki kış sezonunu yalnızca yazılarla idare edebiliriz. Sizin de kafanıza takılan konular olursa, bunları bana e-posta yoluyla, buradan, şuradan ya da herhangi bir iletişim kanalıyla iletin. Ben de sorulara bakarak önceliğimi genel ihtiyaca göre belirleyebilirim.
Şimdilik hepiniz hoşça kalın.
Köpek Eğitmeni
Oktay Gülsaçan
İzmir - 2011