KIF 20 Ocak 2013 - İzmir CAC-TR

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

İzmir Köpek Eğitimi & Köpek Oteli

24 Ocak 2013 Perşembe

KIF 20 Ocak 2013 - İzmir CAC-TR

İzmir CAC-TR
Geçtiğimiz pazar yani 20 Ocak Pazar günü KIF, İzmir Fuarı'nda 2013 yılının ilk organizasyonunu düzenledi. Bir önceki CAC-CACIB, İzmir Pet Fuarı ile eş zamanlı ve aynı mekanda olduğu için Pet Fuarı ile KIF organizasyonu birbirine girmişti ve bu konuyla ilgili bir yazı zaten kaleme almıştım. Bilhassa hayvan sahiplerimden bir kısmı, bu önemli organizasyonu köpeklerin alınıp satıldığı bir organizasyon zannetmişler.

CAC, köpeklerin ırk standartlarına, ait oldukları gruplara, nihayetinde de tüm organizasyon içinde değerlendirildikleri ulusal ırk standartları yarışmasında şampiyon adayı köpeklere verilen, uluslar arası geçerliliği olan bir unvandır. Hepiniz kimi köpeklerin fotoğraflarının altında görmüşsünüzdür, 14xCAC, 10xBOB, 8xBIS vb. notlar. Bunlar, köpeklerin yarışmalarda ve sınavlarda aldıkları unvanlardır. Örneğin 10xBOB demek, bu köpek 10 kez ırk standartları hakemlerince "Best Of Breed" unvanına layık görülmüş demektir. Neyse, unvanlar ve onların ne anlama geldikleri, neye göre verildikleri bambaşka bir yazımın konusu olabilir. Şimdilik konuyu İzmir CAC-TR ile sınırlı tutalım.

Organizasyon, farklı grupların yarıştığı, farklı hakemlerin değerlendirme yaptığı 3 farklı ringte gerçekleştirildi. Birinci Ring'te hakem Rita Kadike Skadina, İkinci Ring'te Ozan Belkıs, Üçüncü Ring'te Adnan Üke yarışmacıların köpeklerini değerlendirdi. Bense, Hakem Ozan Belkıs'ın yanında Ring 2'de hakem asistanı olarak görev aldım.

Shera / VG
Ringlerde CAC, BOB, JBOB, JCAC, PBOB, VBOB ünvanı alan köpekler daha sonra BIS ve PBIS'e çıktılar. Organizasyona tüm ırklarda toplam 160 kayıt yaptırılırken 142 köpek katıldı.

Hayvan sahiplerimizden Abdullah Bey'in köpeği Shera Junior Sınıf'ta VG (Very good) değerlendirmesiyle üretim izni alırken; Kübra Hanım'ın köpeği Şans Yavru Sınıfı'nda VP (Very Promising: Çok Umut Verici) değerlendirmesiyle PBOB (Puppy Best of Breed) unvanı alarak PBIS (Puppy Best In Show)'a çıktı.

Organizasyonda gördüğüm en güzel karelerden biri Rottweiler Irk Derneği üyelerinin kalabalık katılımı ve birbirlerine karşı olan sıcak tavırlarıydı. Hem kalabalık bir grup olarak böyle bir organizasyonda yer almak hem de rekabetin tadını kaçırmadan şakalaşarak unvan sahibi olabilmek oldukça hoş görünüyordu.

Şans (VP, PBOB)

Yine organizasyon boyunca Border Collie ırk derneğinin aktif çalışmaları da gözden kaçmıyordu. Bir Collie Rough olan Şans'a olan ilgi ve alakaları teşekküre değerdi.

Köpek sahiplerinin, köpek sahibi olmayı planlayanların bu tarz organizasyonlara katılmasını hem ırkın düzgün temsilcilerini görebilmeleri açısından, hem de aynı ırktan insanları bir araya getirip bilgi paylaşıp sosyalleşebilmeleri açısından oldukça faydalı buluyorum. Sadece kupa ve ünvan konularından fazla hırslı olmak, kimi zaman dostane verilmiş bir selamı bile "kinayeli" olarak algılayabilmenize sebep olabilir; aman dikkat hırs yapmayın. Bunların, ülkemizdeki köpekçiliği geliştirecek organizasyonlar olduğunu unutmayalım.

Bu noktada yarışmaya kayıt yaptıran 6 Dobermann'dan 3'ünün gelmemesi yine zayıf bir tablo oluşturdu. Katılan Dobermannlardan Özgür Şentürk'e ait Altar Von Bagira (Fro di Perlanera x Rosen Daker); CAC, BOB, BOG unvanlarını kazandı.

Altar V. Bagira (CAC, BOB, BOG)
Organizasyonun en güzel taraflarından biri, tabii ki Junior Handling kategorisinde, miniklerin köpekleri yarıştırmasıydı. Miniklerin ardından, show boyunca kendi ırklarının, gruplarının arasından BOB ve BOG unvanı alarak sıyrılmış köpekler BIS kategorisinde yarıştı. BIS'in ardından yarışma, kupa töreniyle son buldu.
Böylece 2013 yılının ilk kupaları İzmir'de sahiplerini bulmuş oldu.

Katılan, organizasyona katkıda bulunan, görev alan herkese "mükemmel" bir 2013 yılı dilerim.



Hiç yorum yok

Yorum Gönder

Error 404

The page you were looking for, could not be found. You may have typed the address incorrectly or you may have used an outdated link.

Go to Homepage